Δεν πρέπει ούτε να φοβόμαστε ούτε να εμπιστευόμαστε τις νέες τεχνολογίες

technology future woman ss 1920 800x450Πώς πρέπει να βλέπουμε τις νέες και μελλοντικές τεχνολογίες; Οι δύο κύριες θέσεις φαίνεται να είναι ακραία αισιοδοξία και ακραία απαισιοδοξία. Μια καλύτερη προσέγγιση θα ήταν ο προσεκτικός σχεδιασμός και η διαχείριση.

Οι αισιόδοξοι επιθυμούν να επισημάνουν ότι η τεχνολογία ήταν η μεγαλύτερη δύναμη για την ανθρώπινη ευημερία στην ιστορία του είδους. Έχουν δίκιο. Πριν από τη Βιομηχανική Επανάσταση, κοινωνίες όπως η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στον 1ο αιώνα πΧ ή η Σουνγκ Κίνα το 1000 πΧ ήταν τόσο πλούσιες όσο ήταν εφικτό. Αλλά μετά την άφιξη ορυκτών καυσίμων, ατμομηχανών, ηλεκτρισμού και άλλων σύγχρονων τεχνολογιών, η ευημερία στις προηγμένες χώρες αυξήθηκε πολύ πέρα από οτιδήποτε είχε φανταστεί πριν:

bb new tech 1

Οι αριθμοί δεν ξεκινούν καν να λένε την ιστορία. Η πραγματικότητα της φτώχειας που βίωσαν οι πρόγονοί μας - αχαλίνωτος υποσιτισμός, ασθένειες, έλλειψη τροφίμων, έλλειψη αποχέτευσης και κακές συνθήκες στέγασης - είναι πρακτικά ακατανόητες για εμάς τώρα.

Για πολύ καιρό, φαινόταν ότι οι πλούσιες αποικιακές δυνάμεις συγκέντρωναν την ευημερία της νεωτερικότητας για τον εαυτό τους. Όμως, τα κέρδη της σύγχρονης τεχνολογίας έχουν εξαπλωθεί γρήγορα στον ανεπτυγμένο κόσμο. Η ιστοσελίδα Our World in Data, που ξεκίνησε ο οικονομολόγος Max Roser του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει καταγράψει αυτήν την ευτυχή τάση. Η παγκόσμια ακραία φτώχεια - ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια την ημέρα σε διεθνή δολάρια - έχει μειωθεί ραγδαία από το τέλος του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου:

bb new tech 2

Αυτό έχει οδηγήσει σε δραματικές βελτιώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, η παιδική θνησιμότητα έχει βυθιστεί:

bb new tech 3

Η πτώση της φτώχειας ήταν παγκόσμια - η Ινδία και η υποσαχάρια Αφρική δεν έχουν χάσει.

Αυτή η εκπληκτική, άνευ προηγουμένου αύξηση της ανθρώπινης ευημερίας δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την τεχνολογία. Τα ορυκτά καύσιμα, η πυρηνική ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η υδροηλεκτρική ενέργεια, παρέχουν ποσότητες ενέργειας που οι πρόγονοί μας δεν θα μπορούσαν ποτέ να πάρουν από τη μυϊκή δύναμη και την καύση του ξύλου. Η σύγχρονη ιατρική, οι τεχνικές κατασκευής, οι γεωργικές μέθοδοι και οι μεταφορές έχουν δημιουργήσει έναν κόσμο όπου η ασθένεια, η πείνα και η έκθεση στα στοιχεία της φύσης μετατρέπονται γρήγορα από καθημερινές πραγματικότητες σε σπάνιες συγκρούσεις. Αν μπορούσαν να διαλέξουν, σχεδόν κανείς πουθενά δεν θα επέλεγε να επιστρέψει στον τρόπο που έζησαν οι άνθρωποι το 1817.

Έτσι οι αισιόδοξοι έχουν δίκιο για την υπόσχεση της τεχνολογίας. Αλλά οι απαισιόδοξοι έχουν επίσης σημαντικά επιχειρήματα. Η τεχνολογία δε δίνει στους ανθρώπους μόνο τη δυνατότητα να κάνουν περισσότερα πράγματα. Παράγει επίσης παρενέργειες που οι οικονομολόγοι ονομάζουν εξωτερικότητες. Δύο από τις μεγαλύτερες είναι ο πόλεμος και η ρύπανση.

Τα πυρηνικά αποθέματα είναι πολύ χαμηλότερα από ότι πριν από τρεις δεκαετίες, αλλά σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 15.000 πυρηνικά όπλα στον κόσμο και ο αριθμός των χωρών που έχουν πρόσβαση σε αυτά τα όπλα πολλαπλασιάζεται. Τα μελλοντικά όπλα, όπως οι γενετικά τροποποιημένοι ιοί, θα μπορούσαν να είναι ακόμα πιο καταστροφικοί και πολύ ευκολότεροι στην κατασκευή τους. Όπως έδειξαν πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις με αυτοκίνητα και πυροβόλα όπλα, η τοποθέτηση φτηνής καταστροφικής δύναμης στα χέρια του κόσμου θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε κάποιες νιχιλιστικά, καταστρεπτικά ξεσπάσματα. Τα όπλα του μέλλοντος θα είναι σίγουρα ακόμη φθηνότερα και πιο ισχυρά.

Εν τω μεταξύ, η αλλαγή του κλίματος αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ευημερία. Αν και η ανανεώσιμη ενέργεια αυξάνεται γρήγορα, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας της ανθρωπότητας και οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Εάν δεν γίνουν περισσότερα για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, η άνευ προηγουμένου έκρηξη ευημερίας που άρχισε τον 19ο αιώνα δεν μπορεί να ξεπεράσει τον 21ο.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να είμαστε τεχνο-απαισιόδοξοι. Οι νέες τεχνολογίες έχουν συχνά απρόβλεπτες συνέπειες - τα κινητά τηλέφωνα εμπλουτίζουν τη ζωή μας με πολλούς τρόπους, αλλά μπορούν επίσης να επιδεινώσουν την κατάθλιψη και το άγχος. Οι νέες τεχνολογίες των μέσων ενημέρωσης μας πλημμυρίζουν με χρήσιμες πληροφορίες, αλλά μπορούν επίσης να σπείρουν το κοινωνικό χάος και τη διαφωνία. Οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως μπορούν να αυξήσουν τα ποσοστά καρκίνου. Συχνά, αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα δεν αρκούν για να εξαλείψουν τα οφέλη μιας νέας εφεύρεσης, αλλά είναι δύσκολο να το καταλάβουμε. Η τεχνολογία είναι ένα εγγενώς επικίνδυνο πράγμα, επειδή είναι δύσκολο να γίνει μια αυστηρή ανάλυση κόστους-οφέλους έως ότου η τεχνολογία γίνει πραγματικά ευρέως χρησιμοποιημένη.

Έτσι, υπάρχουν επιχειρήματα και στις δύο πλευρές. Είναι όμως σαφές ότι τόσο η αισιοδοξία όσο και η απαισιοδοξία κάνουν το λάθος να είναι πάρα πολύ παθητικές. Ούτε οι επευφημίες ούτε τα παράπονα για την εμφάνιση νέων τεχνολογιών συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των αποτελεσμάτων.

Οι αισιόδοξοι τείνουν να παραβλέπουν το γεγονός ότι οι τεχνολογικές επιτυχίες του παρελθόντος απαιτούσαν πολλή κοινωνική μηχανική προτού τα οφέλη τους καταστούν ευρέως διαδεδομένα. Χώρες όπως η Μαοϊκή Κίνα και η Βόρεια Κορέα εφαρμόζουν διεστραμμένα οικονομικά συστήματα τα οποία παρακράτησαν τη γενναιοδωρία της σύγχρονης τεχνολογίας από τους περισσότερους πολίτες τους. Και οι φτωχές χώρες δεν άρχισαν πραγματικά να νικούν τη φτώχεια μέχρι δεκαετίες μετά την αποικιοκρατία.

Οι απαισιόδοξοι, εν τω μεταξύ, συχνά υποθέτουν ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να σταματήσουν με άσκηση λαϊκής θέλησης. Πιθανόν δεν μπορούν. Ακόμη και τα πιο φτωχά, καταπιεστικά καθεστώτα του 20ού αιώνα υιοθέτησαν νέες τεχνολογίες και συχνά υπέστησαν τις χειρότερες συνέπειές τους. Η επιστημονική έρευνα και η εφεύρεση, εν τω μεταξύ, μπορεί να απαγορευθεί σε μία ή την άλλη χώρα, αλλά πιθανότατα όχι σε παγκόσμιο επίπεδο: Κάποιος, κάπου, θα μελετήσει ακόμη και τις πιο τρομακτικές ιδέες.

Μια καλύτερη προσέγγιση, λοιπόν, είναι η διαχείριση της τεχνολογίας. Πρέπει να είμαστε όσο πιο ρεαλιστές μπορούμε για τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους κάθε καινοτομίας. Και αντί να σκεφτόμαστε πώς να καταργήσουμε τις νέες τεχνολογίες, θα πρέπει να σκεφτούμε πώς να τις ρυθμίσουμε και να τις κατευθύνουμε προς ένα ευρύ κοινωνικό όφελος.

Αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η γενετική μηχανική και η τεχνητή νοημοσύνη είναι στο κατώφλι μας, και δεν μπορούμε να ξαναβάλουμε το τζίνι πίσω στο λυχνάρι. Αλλά το να τις αφήσουμε να αναπτυχθούν τυχαία συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους. Αντί αυτού, η κυβέρνηση και η βιομηχανία πρέπει να χρηματοδοτούν προληπτικές προσπάθειες για να τος οδηγήσουν σε ευρεία και καλά ρυθμισμένη χρήση. Στο τέλος, η τεχνολογία είναι αυτό που επιλέγουμε να κάνουμε.

back to top

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απίστευτη καταγγελία: Αστυνομικός πυροβόλησε σκύλο γιατί του γάβγισε

21 September, 2018

Σύμφωνα με τους καταγγέλοντες ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ είπε πως αισθάνθηκε απειλή επειδή το σκυλί τον κυνήγησε! ...

Αυστριακός φοιτητής φυλακίστηκε για σχέσεις με «τρομοκρατική» οργάνωση στην Τουρκία

21 September, 2018

Ένας αυστριακός φοιτητής, ο Μαξ Τσίρνγκαστ, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, φυλακίσθηκε για συμμ...

Κρήτη: Για κακούργημα διώκεται ο γιατρός που αυνανιζόταν ενώ εξέταζε ασθενή

21 September, 2018

Ο γιατρός πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τρίτη Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουρ...

Μεγάλη αύξηση των τουριστών το πρώτο 7μηνο του 2018

21 September, 2018

Αύξηση της τάξης του 14,6% στον αριθμό των τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2018 το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου...

«Καμπάνα» 100.000 ευρώ για τα «κολαστήρια» της Μόριας και της ΒΙΑΛ

21 September, 2018

Το πρόστιμο επιβλήθηκε από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στουπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για παραβάσεις της περι...

Μέι: Οι συνομιλίες για το Brexit βρίσκονται σε αδιέξοδο

21 September, 2018

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα ότι θα πρέπει να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο...

Αυτές είναι οι νέες GoPro Hero 7 Black, Hero 7 Silver και Hero 7 White

21 September, 2018

Δελτίο Τύπου: Η GoPro ανακ&...

Η απίστευτη χαμένη ευκαιρία του Λούλιτς

21 September, 2018

Το ρητό «όλα μπαίνουν κι όλα χάνονται στο ποδόσφαιρο» επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά, με τον Σενάντ Λούλιτς να χάνει μ...

Απελπισμένος νεαρός χάνει τον έρωτα της ζωής του, δεν το βάζει κάτω

21 September, 2018

Καλοκαιρινά ειδύλλια ανθίζουν και μαραίνονται πολλά κάθε χρόνο, τι γίνεται όμως αν γνωρίσεις στις διακοπές το άλλο σου μ...

Κοντά στις 700 μονάδες το χρηματιστήριο

21 September, 2018

Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με την αγορά να «βλέπει» και πάλι τα επίπεδ...

Ομηρία Γαλλίδας στη Λαμία: «Από μόνη της ήρθε, μπορούσε να φύγει», ισχυρίστηκε ο 34χρονος

21 September, 2018

Τον δρόμο προς την φυλακή θα πάρει ο 34χρονος εθνοφύλακας από τη Λαμία κατηγορούμενος για ...

Resistance Festival 2018

21 September, 2018

Το φεστιβάλ αποτελε&...

Το σκάνδαλο της Danske Bank έφτασε και στη Βρετανία

21 September, 2018

Το σκάνδαλο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Danske Bank έλαβε σήμερα νέες διαστάσεις καθώς η βρετανική αρχή εγκλημάτων ...

Το σπίτι που έχτισε ο Τζακ, του Λαρς Φον Τρίερ

21 September, 2018

O Τζακ, ένας κατά συρρο^...

ΣτΕ: «Καμπάνα» 50.000 ευρώ στους αδελφούς Σιούφα για τις κάμερες στα γραφεία τους

21 September, 2018

Προχωράει η διαδικασία είσπραξης του προστίμου των 50.000 ευρώ που έχει επιβληθεί στην δικ...

Δραματικό SOS για τα παιδιά στη Μόρια - Unicef: Πάνω από 7.000 παιδιά έφτασαν στα ελληνικά νησιά

21 September, 2018

Έκκληση για τα παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα hotspots στα ελληνικά νησι...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CELEBNEWS.GR

oikonomia.gr

CARSNEWS

FIBERNews.GR