Η Ισπανία έχει τον εαυτό της να κατηγορεί για την αντίσταση της Καταλονίας

29 catalonia independence vote posters.w710.h473Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έμεινε πεισματικά στο σενάριό του την Κυριακή το βράδυ, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος παρακολούθησε μια εντελώς διαφορετική ταινία στην Καταλονία.

«Δεν υπήρξε δημοψήφισμα. Αυτό που είδαμε ήταν μια απλή δραματοποίηση», επέμεινε ο Ραχόι. Ακούστηκε λίγο σαν ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου να απορρίπτει μια αποσχιστική εξέγερση, για παράδειγμα, στην Τσετσενία. Δεν υπάρχει τίποτα να δούμε εδώ.

Μόνο υπήρχαν πολλά να δούμε και κάμερες παντού να καταγράφουν αστυνομικές δυνάμεις να εκτοξεύουν σφαίρες από καουτσούκ σε πλήθος ειρηνικών διαδηλωτών, να σέρνουν ψηφοφόρους από τα μαλλιά και να χρησιμοποιούν γκλομπ. Οι εκτιμήσεις τραυματισμών αναθεωρούνταν συνεχώς υψηλότερα. Περισσότεροι από 800 φέρονται να έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις με την ισπανική αστυνομία. Οι ισπανικές αρχές υποβάθμισαν τις αναφορές αυτές.

Ανεξαρτήτως, τα βίντεο έγιναν viral  ήταν καταδικαστικά. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τίποτα τα τελευταία χρόνια που θα μπορούσε να ενισχύσει περισσότερο την προσπάθεια της καταλανικής απόσχισης. Η Ισπανία έχει βυθιστεί τώρα στη βαθύτερη κρίση της εδώ και δεκαετίες. Ο συνταγματικός διακανονισμός του 1978, ο οποίος χορήγησε στις ισπανικές περιφέρειες διαφορετικούς βαθμούς αυτονομίας, μοιάζει να καταρρέει.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι είχε μετρήσει σχεδόν 2,3 εκατομμύρια ψηφοδέλτια που δεν είχαν κατασχεθεί, και το 90 τοις εκατό ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας. Δεν έχει σημασία ότι η προσέλευση ήταν μόλις 42 τοις εκατό, οι ηγέτες της Καταλονίας πήραν ακριβώς αυτό που ήθελαν - νίκη στο δικαστήριο της κοινής γνώμης και ευρεία διεθνή καταδίκη της Μαδρίτης. Καθώς οι συγκρούσεις με την αστυνομία μεταδόθηκαν, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, πρώην δημοσιογράφος και δήμαρχος της Χιρόνα, παρουσίασε την αφήγηση ως «γκλομπ εναντίον εκλογικής κάλπης».

Για τους καταλανούς αυτονομιστές, το μάντρα νόμου και τάξης του Ραχόι έφερε εικόνες του στρατηγού Φράνκο, του οποίου η κληρονομιά εξακολουθεί να σκιάζει την Ισπανία. Ο Πουτζδεμόν ολοκληρώνει τη μετατροπή του από τυχαίο επαναστάτη σε προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χρειάζεται να συνεχίσει να υπόσχεται βήματα προς την ανεξαρτησία για να κρατήσει το κίνημά του. Το πρόβλημα είναι ότι ο Ραχόι και ο Πουτζδεμόν έχουν σταθερά δεσμευτεί σε μια πορεία κλιμάκωσης.

Μια δήλωση ανεξαρτησίας θα είναι το επόμενο στάδιο μιας γρήγορα αυξανόμενης έντασης. Ο Πουτζδεμόν λέει ότι οι καταλανοί έχουν κερδίσει αυτό το δικαίωμα, αν και μένει να δούμε αν το κοινοβούλιο θα υποστήριζε μια τέτοια κίνηση. Οι αυτονομιστές ηγέτες ζήτησαν γενική απεργία για την Τρίτη, απειλώντας να παραλύσει μια περιοχή που αποτελεί το ένα πέμπτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ισπανίας και παράγει το ένα τέταρτο των εξαγωγών της.

Οι καταλανοί που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης, κράδαναν  κλειδιά την Κυριακή το βράδυ, μια αναφορά στα τοπικά σχολεία που, παρά την εντολή της Μαδρίτης, παρέδωσαν τα κλειδιά τους σε αυτονομιστές, έτσι ώστε να μπορούν να στηθούν κάλπες. Η διάθεση στην πλατεία περιγράφηκε ως νεκρική και όχι ως εορταστική. Οι καταλανοί μπορεί να μην έχουν τη βούληση να πάρουν τα όπλα εναντίον της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με την αφοσίωση. Η συναισθηματική σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα θα έχει καταστραφεί για πολλούς μετά τη βία της Κυριακής.

Το ότι ο Ραχόι το κατάφερε αυτό ήταν κάποιο κατόρθωμα. Η έγκριση για το δημοψήφισμα μόλις πέρασε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας το Σεπτέμβριο. Δεν είχε σχεδόν καμία υποστήριξη από την πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις. Η υποστήριξη για την ανεξαρτησία έφτασε στο μέγιστο το 2013, αφού η ισπανική κυβέρνηση αρνήθηκε τα αιτήματα της Καταλονίας για περισσότερη αυτονομία στα οικονομικά της. Μια μη δεσμευτική ψήφος το 2014, η οποία επίσης διεξήχθη σε σύγκρουση με τα ισπανικά δικαστήρια, είδε το 80% να στηρίζει την απόσχιση από την Ισπανία με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 40%. Σε πρόσφατη ψηφοφορία, μόνο το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η περιοχή πρέπει να γίνει ανεξάρτητη. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: οι καταλανοί απολαμβάνουν μια σχετικά καλή ζωή. Ανεξάρτητα από τα παράπονά τους από την ισπανική κυβέρνηση, πολλοί ήταν επιφυλακτικοί για την οικονομική αβεβαιότητα που θα μπορούσε να φέρει η ζωή εκτός Ισπανίας - και αρχικά τουλάχιστον εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ραχόι βρισκόταν σε δύσκολη θέση ως ισπανός ηγέτης, αλλά είχε χαρτιά να παίξει. Είχε την υποστήριξη που ήθελε από τους ομολόγους του στην ΕΕ. Είχε υποστήριξη από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας του, το οποίο κήρυξε την ψήφο παράνομη. Είχε την καταλανική γνώμη, την ισπανική εθνική γνώμη και ευνοϊκούς οικονομικούς ανέμους, όλα στο πλευρό του. Και ενώ οι αυτονομιστές ηγέτες επιθυμούν να αναπαραστήσουν το κίνημά τους ως ιστορικά αποφασισμένο και ενωμένο μέτωπο, η αλήθεια είναι πιο ασαφής. Ένας πλούσιος συνδυασμός αναρχικών, αντικαπιταλιστών και κεντροδεξιών κομμάτων με διαφορετικές ατζέντες και αντιφατικές κοσμοθεωρίες είχε χρησιμοποιήσει το κίνημα για να χτίσει τη βάση εξουσίας και υποστήριξής τους.

Από εκείνο το ευνοϊκό έδαφος, ο Ραχόι θα μπορούσε να επιδιώξει να κατευνάσει τους κεντρώους καταλανούς με παραχωρήσεις, όπως δαπάνες για υποδομές και ενδεχόμενες συζητήσεις για ενισχυμένη αυτονομία. Υπήρξαν μερικές υποσχέσεις, αλλά καθώς η ψήφος για την ανεξαρτησία ξεκίνησε, επέλεξε να αυξήσει τις εντάσεις, να συλλάβει αξιωματούχους και να καταλάβει τον έλεγχο των οικονομικών και των μηχανισμών ασφαλείας της Καταλονίας.

Ο Ραχόι εξαπέλυσε έναν καταιγισμό από έρευνες και διώξεις που είχαν ως στόχο να εμποδίσουν την ψηφοφορία. Το ανώτατο δικαστήριο της Καταλονίας, το οποίο λειτουργεί ξεχωριστά από την κυβέρνηση της Καταλονίας, ξεκίνησε έρευνες στο καταλανικό υπουργικό συμβούλιο, με την κατηγορία της ανυπακοής και της κατάχρησης δημόσιων κονδυλίων, η οποία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης. Υπάρχουν έρευνες περιφερειακών βουλευτών και άλλων που συνδέονται με την ψηφοφορία. Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας υπέβαλε καταγγελία σχετικά με κατηγορίες εναντίον ορισμένων οργανωτών διαμαρτυριών, διότι διέκοψαν το έργο των ομοσπονδιακών αρχών ζητώντας από διαδηλωτές να περιβάλλουν κτίρια όπου διεξάγονταν επιδρομές. Περίπου 700 δήμαρχοι της Καταλανίας έχουν επίσης τεθεί υπό προκαταρκτική έρευνα.

Γράφοντας στην εφημερίδα Guardian της Βρετανίας, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άδα Κολάου, η οποία υποστήριξε το δημοψήφισμα αλλά όχι την ανεξαρτησία, επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Rajoy που αναζήτησε μια δικαστική λύση σε αυτό που είναι ουσιαστικά ένα πολιτικό πρόβλημα:

«Υπάρχουν πολλοί μη αυτνομιστές όπως εμείς οι ίδιοι, οι οποίοι, αν και επικρίνουν την μονομερή πορεία της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, ζητούν μια λύση βάσει διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τα συναισθήματα του 82% του καταλανικού πληθυσμού, που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή ενός συμφωνηθέντος δημοψηφίσματος, όπως αυτό που διεξήχθη στη Σκωτία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι το καταλανικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί με τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον των πολιτικών αντιπροσώπων του: ακολουθώντας αυτή την πορεία θα συμβάλει μόνο στην αύξηση των κοινωνικών εντάσεων και στην αποτροπή κάθε δυνατότητας εξεύρεσης λύσης.»

Ο Ραχόι έδωσε στους καταλανούς αυτονομιστές ακριβώς τη δραματική στροφή που χρειάζονταν για μια εκστρατεία που μόλις πριν από λίγο καιρό έμοιαζε δονκιχωτική. Ό, τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, οι δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία έχουν λάβει μια ισχυρή ώθηση, ενώ η κυβέρνηση Ραχόι έχει χάσει τη νομιμότητα στα μάτια πολλών. Έχει επίσης εξαγριώσει το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα, στο οποίο βασίζεται η αδύναμη κυβέρνηση μειοψηφίας του Ραχόι για ψήφους (αναγκάστηκε να αποσύρει τον προϋπολογισμό του 2018 την περασμένη εβδομάδα λόγω έλλειψης υποστήριξης).

«Σταματήστε αυτήν την κλιμάκωση του ριζοσπαστισμού και της ανυπακοής για πάντα», δήλωσε πρόσφατα ο Ραχόι σε διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές, μοιάζοντας με εξοργισμένο γονέα που απευθυνόταν στα παιδιά του που μεγάλωσαν, έφυγαν από το σπίτι και δεν χρειάζεται πλέον να υπακούν. Μπορεί να είναι έχει δίκιο επί της αρχής. Ως επικεφαλής της δημοκρατικά εκλεγμένης ισπανικής κυβέρνησης, έχει τον νόμο στο πλευρό του. Αλλά δεν θα πάει πουθενά με αυτές τις τακτικές.  

back to top

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κόντε δίνει οδηγίες στους παίκτες του με «ραβασάκι»

19 October, 2017

Δεν έγιναν και λίγα κατά τη διάρκεια της πρώτης αλλαγής που πραγματοποίησε ο Αντόνιο Κόντε στο χθεσινό παιχνίδι της Τσέλ...

Ο επιβάτης για τη Ρόδο έκρυβε κοκαΐνη στο εσώρουχό του

19 October, 2017

Δεν μπόρεσε να ξεγελάσει τον σκύλο της ομάδας Κ-9Κατάφερε για λίγα λεπτά να «περάσει» ως χρήστης ναρκωτικών ένας 24χρονο...

Επίθεση Ρουβίκωνα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών στην Πειραιώς

19 October, 2017

Σε ανάρτησή τους γράφουν: «Σταματήστε τώρα τις κατασχέσεις 1ης κατοικίας των ανθρώπων της τάξης μας»Εισβολή ομάδας ατόμω...

Αύριο τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ

19 October, 2017

Αύριο καταβάλλονται τα οικογενειακά επιδόματα Γ' τριμήνου 2017 στους δικαιούχους που υπέβαλαν αιτήσεις Α21 μέχρι 1η Οκτω...

Ράνια Αντωνοπούλου: Η αποκλιμάκωση της ανεργίας αναμένεται να συνεχιστεί και το 2018

19 October, 2017

«Το Β' τρίμηνο του 2013 η ανεργία στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ήταν στο 59,2%, σήμερα έχει περιοριστεί στο 43,8%», σημείωσε...

Κώστας Καραμανλής: «Ο Τσίπρας να εξηγήσει στους συντρόφους του τη στροφή του υπέρ Τραμπ»

19 October, 2017

Πρώτος ο βουλευτής Σερρών θέτει το εσωκομματικό αδιέξοδο του πρωθυπουργούΟ βουλευτής Σερρών και τομεάρχης Μεταφορών και ...

Προειδοποίηση: «Μη διανοηθείτε να καταργήσετε το ΠΑΣΟΚ»

19 October, 2017

«Θα βρείτε μπροστά μας όλους εμάς που το αγαπήσαμε σαν το σπίτι μας», διαμηνύει ο γνωστός νομικός και στέλεχος του Κινήμ...

Τραγικό λάθος από τον τερματοφύλακα της Μπενφίκα

19 October, 2017

Σε αρνητικό πρωταγωνιστή της εντός έδρας αναμέτρησης με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναδείχθηκε ο  τερματοφύλακας της Μπεν...

Αμπατζάς: Ηλεκτρονικό εισιτήριο στα λεωφορεία πιθανότατα μέσα στο 2018

19 October, 2017

Σημείωσε, ωστόσο, ότι αυτήν τη στιγμή δεν είναι σε θέση να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του, καθώς επεί...

Το στρατηγικό βομβαρδιστικό που έγινε μουσικό συγκρότημα και σφηνάκι

19 October, 2017

Την χρονιά που ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε, οι ΗΠΑ μπήκαν στον λεγόμενο «Ψυχρό Πόλεμο». Η εξέλιξη αυτή έθεσε την Ου...

Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Γιούνκερ: Καθοριστικοί οι επόμενοι 15 μήνες για το μέλλον της ΕΕ

19 October, 2017

«Συζητήσαμε το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που αλλάζει γρήγορα», δήλωσε ο πρόεδρος...

Μπλεγμένος σε κύκλωμα ναρκωτικών πρώην υπουργός της αλβανικής κυβέρνησης

19 October, 2017

Σάλος προκλήθηκε στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας μετά τη δημοσιοποίηση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων μιας σπείρας ναρ...

Τζανακόπουλος: Το πλεόνασμα που θα διανεμηθεί φέτος θα «αγγίξει» το 1 δισεκ. ευρώ

19 October, 2017

«Όσοι προέβλεπαν νέα μέτρα, διαψεύστηκαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», πρόσθεσε - Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικ...

Ο SSM ζητά επίσπευση της λύσης για τα «κόκκινα δάνεια»

19 October, 2017

Την ανάγκη επίσπευσης υλοποίησης των μέτρων που έχουν αποφασιστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινω...

Εκτός εστίας 222 φοιτητές του ΑΠΘ - Εντάσεις σε διαμαρτυρία έξω από το κτίριο Διοίκησης

19 October, 2017

Αντιπρύτανης ΑΠΘ: Χειρότερες από άλλα πανεπιστήμια οι εστίες του Ιδρύματος Με το σταγονόμετρο δόθηκαν φέτος οι κλίνες στ...

Θα «κιτρινίσουν» το Μιλάνο οι οπαδοί της ΑΕΚ

19 October, 2017

Έντονο κιτρινόμαυρο χρώμα θα έχει απόψε το βράδυ το «Σαν Σίρο», το οποίο θα φιλοξενήσει την αναμέτρηση της Μίλαν με αντί...

Απολογισμός του ταξιδιού Τσίπρα στις ΗΠΑ το απόγευμα στο Μαξίμου

19 October, 2017

Στις 5 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου θα συνεδριάσει η Διυπουργική Επιτροπή για τις Επενδύσεις, με αντικείμενο τον απολο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CELEBNEWS.GR

oikonomia.gr

CARSNEWS

FIBERNews.GR