Η Ισπανία έχει τον εαυτό της να κατηγορεί για την αντίσταση της Καταλονίας

29 catalonia independence vote posters.w710.h473Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έμεινε πεισματικά στο σενάριό του την Κυριακή το βράδυ, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος παρακολούθησε μια εντελώς διαφορετική ταινία στην Καταλονία.

«Δεν υπήρξε δημοψήφισμα. Αυτό που είδαμε ήταν μια απλή δραματοποίηση», επέμεινε ο Ραχόι. Ακούστηκε λίγο σαν ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου να απορρίπτει μια αποσχιστική εξέγερση, για παράδειγμα, στην Τσετσενία. Δεν υπάρχει τίποτα να δούμε εδώ.

Μόνο υπήρχαν πολλά να δούμε και κάμερες παντού να καταγράφουν αστυνομικές δυνάμεις να εκτοξεύουν σφαίρες από καουτσούκ σε πλήθος ειρηνικών διαδηλωτών, να σέρνουν ψηφοφόρους από τα μαλλιά και να χρησιμοποιούν γκλομπ. Οι εκτιμήσεις τραυματισμών αναθεωρούνταν συνεχώς υψηλότερα. Περισσότεροι από 800 φέρονται να έχουν τραυματιστεί σε συγκρούσεις με την ισπανική αστυνομία. Οι ισπανικές αρχές υποβάθμισαν τις αναφορές αυτές.

Ανεξαρτήτως, τα βίντεο έγιναν viral  ήταν καταδικαστικά. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τίποτα τα τελευταία χρόνια που θα μπορούσε να ενισχύσει περισσότερο την προσπάθεια της καταλανικής απόσχισης. Η Ισπανία έχει βυθιστεί τώρα στη βαθύτερη κρίση της εδώ και δεκαετίες. Ο συνταγματικός διακανονισμός του 1978, ο οποίος χορήγησε στις ισπανικές περιφέρειες διαφορετικούς βαθμούς αυτονομίας, μοιάζει να καταρρέει.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι είχε μετρήσει σχεδόν 2,3 εκατομμύρια ψηφοδέλτια που δεν είχαν κατασχεθεί, και το 90 τοις εκατό ήταν υπέρ της ανεξαρτησίας. Δεν έχει σημασία ότι η προσέλευση ήταν μόλις 42 τοις εκατό, οι ηγέτες της Καταλονίας πήραν ακριβώς αυτό που ήθελαν - νίκη στο δικαστήριο της κοινής γνώμης και ευρεία διεθνή καταδίκη της Μαδρίτης. Καθώς οι συγκρούσεις με την αστυνομία μεταδόθηκαν, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν, πρώην δημοσιογράφος και δήμαρχος της Χιρόνα, παρουσίασε την αφήγηση ως «γκλομπ εναντίον εκλογικής κάλπης».

Για τους καταλανούς αυτονομιστές, το μάντρα νόμου και τάξης του Ραχόι έφερε εικόνες του στρατηγού Φράνκο, του οποίου η κληρονομιά εξακολουθεί να σκιάζει την Ισπανία. Ο Πουτζδεμόν ολοκληρώνει τη μετατροπή του από τυχαίο επαναστάτη σε προασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χρειάζεται να συνεχίσει να υπόσχεται βήματα προς την ανεξαρτησία για να κρατήσει το κίνημά του. Το πρόβλημα είναι ότι ο Ραχόι και ο Πουτζδεμόν έχουν σταθερά δεσμευτεί σε μια πορεία κλιμάκωσης.

Μια δήλωση ανεξαρτησίας θα είναι το επόμενο στάδιο μιας γρήγορα αυξανόμενης έντασης. Ο Πουτζδεμόν λέει ότι οι καταλανοί έχουν κερδίσει αυτό το δικαίωμα, αν και μένει να δούμε αν το κοινοβούλιο θα υποστήριζε μια τέτοια κίνηση. Οι αυτονομιστές ηγέτες ζήτησαν γενική απεργία για την Τρίτη, απειλώντας να παραλύσει μια περιοχή που αποτελεί το ένα πέμπτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ισπανίας και παράγει το ένα τέταρτο των εξαγωγών της.

Οι καταλανοί που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Βαρκελώνης, κράδαναν  κλειδιά την Κυριακή το βράδυ, μια αναφορά στα τοπικά σχολεία που, παρά την εντολή της Μαδρίτης, παρέδωσαν τα κλειδιά τους σε αυτονομιστές, έτσι ώστε να μπορούν να στηθούν κάλπες. Η διάθεση στην πλατεία περιγράφηκε ως νεκρική και όχι ως εορταστική. Οι καταλανοί μπορεί να μην έχουν τη βούληση να πάρουν τα όπλα εναντίον της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με την αφοσίωση. Η συναισθηματική σύνδεση με την υπόλοιπη χώρα θα έχει καταστραφεί για πολλούς μετά τη βία της Κυριακής.

Το ότι ο Ραχόι το κατάφερε αυτό ήταν κάποιο κατόρθωμα. Η έγκριση για το δημοψήφισμα μόλις πέρασε από το κοινοβούλιο της Καταλονίας το Σεπτέμβριο. Δεν είχε σχεδόν καμία υποστήριξη από την πλειοψηφία στις δημοσκοπήσεις. Η υποστήριξη για την ανεξαρτησία έφτασε στο μέγιστο το 2013, αφού η ισπανική κυβέρνηση αρνήθηκε τα αιτήματα της Καταλονίας για περισσότερη αυτονομία στα οικονομικά της. Μια μη δεσμευτική ψήφος το 2014, η οποία επίσης διεξήχθη σε σύγκρουση με τα ισπανικά δικαστήρια, είδε το 80% να στηρίζει την απόσχιση από την Ισπανία με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 40%. Σε πρόσφατη ψηφοφορία, μόνο το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η περιοχή πρέπει να γίνει ανεξάρτητη. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη: οι καταλανοί απολαμβάνουν μια σχετικά καλή ζωή. Ανεξάρτητα από τα παράπονά τους από την ισπανική κυβέρνηση, πολλοί ήταν επιφυλακτικοί για την οικονομική αβεβαιότητα που θα μπορούσε να φέρει η ζωή εκτός Ισπανίας - και αρχικά τουλάχιστον εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ραχόι βρισκόταν σε δύσκολη θέση ως ισπανός ηγέτης, αλλά είχε χαρτιά να παίξει. Είχε την υποστήριξη που ήθελε από τους ομολόγους του στην ΕΕ. Είχε υποστήριξη από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας του, το οποίο κήρυξε την ψήφο παράνομη. Είχε την καταλανική γνώμη, την ισπανική εθνική γνώμη και ευνοϊκούς οικονομικούς ανέμους, όλα στο πλευρό του. Και ενώ οι αυτονομιστές ηγέτες επιθυμούν να αναπαραστήσουν το κίνημά τους ως ιστορικά αποφασισμένο και ενωμένο μέτωπο, η αλήθεια είναι πιο ασαφής. Ένας πλούσιος συνδυασμός αναρχικών, αντικαπιταλιστών και κεντροδεξιών κομμάτων με διαφορετικές ατζέντες και αντιφατικές κοσμοθεωρίες είχε χρησιμοποιήσει το κίνημα για να χτίσει τη βάση εξουσίας και υποστήριξής τους.

Από εκείνο το ευνοϊκό έδαφος, ο Ραχόι θα μπορούσε να επιδιώξει να κατευνάσει τους κεντρώους καταλανούς με παραχωρήσεις, όπως δαπάνες για υποδομές και ενδεχόμενες συζητήσεις για ενισχυμένη αυτονομία. Υπήρξαν μερικές υποσχέσεις, αλλά καθώς η ψήφος για την ανεξαρτησία ξεκίνησε, επέλεξε να αυξήσει τις εντάσεις, να συλλάβει αξιωματούχους και να καταλάβει τον έλεγχο των οικονομικών και των μηχανισμών ασφαλείας της Καταλονίας.

Ο Ραχόι εξαπέλυσε έναν καταιγισμό από έρευνες και διώξεις που είχαν ως στόχο να εμποδίσουν την ψηφοφορία. Το ανώτατο δικαστήριο της Καταλονίας, το οποίο λειτουργεί ξεχωριστά από την κυβέρνηση της Καταλονίας, ξεκίνησε έρευνες στο καταλανικό υπουργικό συμβούλιο, με την κατηγορία της ανυπακοής και της κατάχρησης δημόσιων κονδυλίων, η οποία τιμωρείται με ποινή φυλάκισης. Υπάρχουν έρευνες περιφερειακών βουλευτών και άλλων που συνδέονται με την ψηφοφορία. Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας υπέβαλε καταγγελία σχετικά με κατηγορίες εναντίον ορισμένων οργανωτών διαμαρτυριών, διότι διέκοψαν το έργο των ομοσπονδιακών αρχών ζητώντας από διαδηλωτές να περιβάλλουν κτίρια όπου διεξάγονταν επιδρομές. Περίπου 700 δήμαρχοι της Καταλανίας έχουν επίσης τεθεί υπό προκαταρκτική έρευνα.

Γράφοντας στην εφημερίδα Guardian της Βρετανίας, η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άδα Κολάου, η οποία υποστήριξε το δημοψήφισμα αλλά όχι την ανεξαρτησία, επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Rajoy που αναζήτησε μια δικαστική λύση σε αυτό που είναι ουσιαστικά ένα πολιτικό πρόβλημα:

«Υπάρχουν πολλοί μη αυτνομιστές όπως εμείς οι ίδιοι, οι οποίοι, αν και επικρίνουν την μονομερή πορεία της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας, ζητούν μια λύση βάσει διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τα συναισθήματα του 82% του καταλανικού πληθυσμού, που υποστηρίζουν τη διεξαγωγή ενός συμφωνηθέντος δημοψηφίσματος, όπως αυτό που διεξήχθη στη Σκωτία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι λάθος να θεωρήσουμε ότι το καταλανικό ζήτημα μπορεί να επιλυθεί με τη λήψη νομικών μέτρων εναντίον των πολιτικών αντιπροσώπων του: ακολουθώντας αυτή την πορεία θα συμβάλει μόνο στην αύξηση των κοινωνικών εντάσεων και στην αποτροπή κάθε δυνατότητας εξεύρεσης λύσης.»

Ο Ραχόι έδωσε στους καταλανούς αυτονομιστές ακριβώς τη δραματική στροφή που χρειάζονταν για μια εκστρατεία που μόλις πριν από λίγο καιρό έμοιαζε δονκιχωτική. Ό, τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, οι δυνάμεις υπέρ της ανεξαρτησίας στην Καταλονία έχουν λάβει μια ισχυρή ώθηση, ενώ η κυβέρνηση Ραχόι έχει χάσει τη νομιμότητα στα μάτια πολλών. Έχει επίσης εξαγριώσει το Βασκικό Εθνικιστικό Κόμμα, στο οποίο βασίζεται η αδύναμη κυβέρνηση μειοψηφίας του Ραχόι για ψήφους (αναγκάστηκε να αποσύρει τον προϋπολογισμό του 2018 την περασμένη εβδομάδα λόγω έλλειψης υποστήριξης).

«Σταματήστε αυτήν την κλιμάκωση του ριζοσπαστισμού και της ανυπακοής για πάντα», δήλωσε πρόσφατα ο Ραχόι σε διαμαρτυρόμενους διαδηλωτές, μοιάζοντας με εξοργισμένο γονέα που απευθυνόταν στα παιδιά του που μεγάλωσαν, έφυγαν από το σπίτι και δεν χρειάζεται πλέον να υπακούν. Μπορεί να είναι έχει δίκιο επί της αρχής. Ως επικεφαλής της δημοκρατικά εκλεγμένης ισπανικής κυβέρνησης, έχει τον νόμο στο πλευρό του. Αλλά δεν θα πάει πουθενά με αυτές τις τακτικές.  

back to top

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζωντανοί και Νεκροί – Κονσταντίν Σιμόνοφ

12 December, 2017

O Κονσταντίν Σιμόνοφ ήτ&alpha...

Θεοχαρόπουλος για Σαουδική Αραβία: Γιατί ο Καμμένος δεν ζήτησε την άποψη της ΕΥΠ;

12 December, 2017

«Συνεχίζει την τακτική να μη δίνει απαντήσεις και να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ γα τον υπου...

«Το Μελωδένιο Χωριό» στον Πολυχώρο Λυκαβηττού

12 December, 2017

Η παράσταση εξιστορεί...

Στη «Σφακιανάκης ΑΕΒΕ» το 49,55% των μετοχών της SPEEDEX

12 December, 2017

Στην απόκτηση του 49,55% των μετοχών της SPEEDEX AE Ταχυμεταφορών προέβη η εταιρεία Σφακιανάκης ΑΕΒΕ.Σύμφωνα με ανακοίνω...

Ο Θάνατος του Στάλιν, του Αρμάντο Ιανούτσι

12 December, 2017

Μια «μαύρη» κωμωδία, με...

Τα σχέδια αξίας 10 εκ. ευρώ της Fraport Greece για το Αεροδρόμιο Καβάλας «Μ. Αλέξανδρος»

12 December, 2017

Σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Καβάλας την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, η Fraport Greece...

Γιάννης Μανιάτης: «Ο κ. Τσίπρας είναι ο τζάμπα απελευθερωτής»

12 December, 2017

«Δεν υπάρχει ασφαλής και καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, όταν η χώρα δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μετα...

Με «καινοτομίες» και σύνθημα: «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» το συνέδριο της ΝΔ

12 December, 2017

Οι σύνεδροι θα κληθούν να απαντήσουν με μυστική ψηφοφορία σε διλήμματα για καίρια ζητήματα πολιτικήςΜε σύνθημα «Έτοιμοι ...

Νέα σειρά με ζωντανές ηχογραφήσεις από το ΜΙΕΤ

12 December, 2017

Πίσω από τη δημιουργία ...

«Τα αληθινά δώρα του Άι Βασίλη» στο Beverley Cafe!

12 December, 2017

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρί&omicron...

Λιάκος (ΣΥΡΙΖΑ): Να πωληθούν οι λιγνιτικές μονάδες και να κλείσει η αξιολόγηση

12 December, 2017

Υποστήριξε πως η πώληση των ενεργειακών μονάδων θα ήταν υποχρεωτική ακόμα και αν δεν την προέβλεπε το μνημόνιοΕιδική ανα...

Διαλέξεις Δεκεμβρίου στο Ί&

12 December, 2017

Ο Γιώργος Κοντογιώρ&ga...

Αναζητούνται… εξωγήινοι σε αστεροειδή-πούρο

12 December, 2017

Ο αστεροειδής Οουμ...

Τα μεσάνυχτα της επόμενης Τρίτης η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό

12 December, 2017

Με ομιλίες βουλευτών ξεκίνησε η δεύτερα μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, στην Ολομέλεια της Βουλής.Η...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CELEBNEWS.GR

oikonomia.gr

CARSNEWS

FIBERNews.GR