Εργασία στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

AI Taking JobsΟ κόσμος δεν έχει έλλειψη πιεστικών ζητημάτων. Υπάρχουν 1.6 δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε έντονη φτώχεια, περίπου 780 εκατομμύρια ενήλικες είναι αναλφάβητοι.

Τα σοβαρά προβλήματα δεν περιορίζονται στον αναπτυσσόμενο κόσμο: οι «θάνατοι από απελπισία», για παράδειγμα, αυξάνει τη θνησιμότητα των λευκών ανδρών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακόμη και όταν οι αναπτυγμένες οικονομίες αναπτύσσονται, δεν ανεβάζουν όλους το ίδιο. Οι ομάδες υψηλού εισοδήματος ευημερούν, ενώ τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα και οι μειονοτικές ομάδες παραμένουν σταθερά πίσω.

Και τώρα ορισμένοι αναλυτές υποδεικνύουν ότι νέες μορφές προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών θα προστεθούν σε αυτές τις εξελίξεις, καθώς οι αλγόριθμοι, τα ρομπότ και τα αυτοκατευθυνόμενα αυτοκίνητα καταστρέφουν τις θέσεις εργασίας της μεσαίας τάξης και επιδεινώνουν την ανισότητα. Ακόμα και ο συνοπτικός όρος για αυτή την τεχνολογία, Τεχνητή Νοημοσύνη, ακούγεται δυσοίωνος. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να είναι το «πιο πολύπλοκο αντικείμενο στο γνωστό σύμπαν», αλλά, ως είδος, δεν είμαστε πάντα συλλογικά πολύ έξυπνοι. Οι πιο επιτυχημένοι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας έχουν προβλέψει εδώ και καιρό ότι θα εφεύρουμε μια μέρα τα μηχανήματα που θα μας καταστρέψουν.

Η τεχνολογία που απαιτείται για να δημιουργηθεί αυτό το δυστοπικό μέλλον δεν είναι καν στον ορίζοντα. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στις τεχνολογίες που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες για θετικές εξελίξεις σε μια σειρά εφαρμογών από τις μεταφορές έως την εκπαίδευσης και τις ανακαλύψεις φαρμάκων. Χρησιμοποιούμενη με σύνεση, αυτή η ώθηση στις υπολογιστικές μας ικανότητες μπορεί να βοηθήσει τον πλανήτη και μερικούς από τους πιο ευάλωτους πολίτες του.

Τώρα μπορούμε να βρούμε νέα μοτίβα που δεν είναι άμεσα εμφανή στον ανθρώπινο παρατηρητή - και αυτό ήδη προτείνει τρόπους για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγικότητα στα εργοστάσιά μας και να μειώσουμε τα απόβλητα τροφίμων. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να βελτιώσουμε την πρόβλεψη πολύ πέρα ​​από την ικανότητα των συμβατικών υπολογιστών. Σκεφτείτε τις μυριάδες δραστηριότητες στις οποίες μια προειδοποίηση ενός δευτερολέπτου θα ήταν χρήσιμη ή ακόμα και σωτήρια.

Και όμως, ο φόβος παραμένει: Δεν πρόκειται αυτές οι ίδιες βελτιώσεις να συνεπάγονται την εγκατάλειψη όλων των θέσεων εργασίας μας - ή το μεγαλύτερο μέρος των καλών θέσεων εργασίας; Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η αποκάλυψη της εργασίας είναι σε αναμονή.

Πρώτον, ισχύει το παράδοξο του Μόραβεκ. Ο Χανς Μόραβεκ και άλλοι επιστήμονες υπολογιστών επισήμαναν τη δεκαετία του '80 ότι αυτό που είναι απλό για εμάς είναι δύσκολο για ακόμη και την πιο εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη. Αντίστροφα, η ΑΙ συχνά μπορεί να κάνει εύκολα αυτό που θεωρούμε δύσκολο. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν, να χειριστούν αντικείμενα και να κατανοήσουν σύνθετη γλώσσα από μικρή ηλικία, χωρίς να δίνουν μεγάλη προσοχή στους υπολογισμούς και την ενέργεια που απαιτείται για την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων. Οι έξυπνες μηχανές μπορούν να εκτελούν μαθηματικούς υπολογισμούς που υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες ενός ανθρώπου, αλλά δεν μπορούν εύκολα να ανέβουν σκάλες, να ανοίξουν μια πόρτα και να γυρίσουν μια βαλβίδα. Ή να κλωτσήσουν μια μπάλα ποδοσφαίρου.

Δεύτερον, οι σύγχρονοι αλγόριθμοι γίνονται πολύ καλοί στην αναγνώριση μοτίβων όταν διαθέτουν μεγάλα σύνολα δεδομένων - βρίσκοντας αντικείμενα σε βίντεο YouTube ή ανιχνεύοντας απάτες με πιστωτικές κάρτες - αλλά είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικές με ασυνήθιστες περιστάσεις που δεν ταιριάζουν με το συνηθισμένο μοτίβο ή απλά όταν τα δεδομένα είναι σπάνια ή λίγο «θορυβώδη». Για να χειριστείτε τέτοιες περιπτώσεις, χρειάζεστε έναν εξειδικευμένο άνθρωπο, με την εμπειρία του, τη διαίσθηση και την κοινωνική του ευαισθησία.

Τρίτον, τα τελευταία συστήματα δεν μπορούν να εξηγήσουν τι έχουν κάνει ή γιατί συστήνουν μια συγκεκριμένη πορεία δράσης. Σε αυτά τα «μαύρα κουτιά», δεν μπορείτε απλά να διαβάσετε τον κώδικα για να αναλύσετε τι συμβαίνει ή να ελέγξετε αν υπάρχει κρυμμένη προκατάληψη. Όταν η ερμηνεία είναι σημαντική - για παράδειγμα, σε πολλές ιατρικές εφαρμογές - χρειάζεστε έναν εκπαιδευμένο άνθρωπο στον βρόχο λήψης αποφάσεων.

Φυσικά, αυτό είναι απλά η κατάσταση της τεχνολογίας σήμερα - και τα υψηλά ποσοστά επένδυσης μπορεί γρήγορα να αλλάξουν το τι είναι εφικτό. Αλλά και η φύση της εργασίας θα αλλάξει. Οι θέσεις εργασίας σήμερα φαίνονται πολύ διαφορετικές από τις θέσεις εργασίας πριν από 50 ή ακόμα και πριν από 20 χρόνια.

Και οι νέοι αλγόριθμοι υπολογιστών θα πάρουν χρόνο για να διεισδύσουν πλήρως στην οικονομία. Οι τομείς που είναι πλούσιοι σε δεδομένα, όπως τα ψηφιακά μέσα και το ηλεκτρονικό εμπόριο, μόλις άρχισαν να απελευθερώνουν τις δυνατότητες που έχει δημιουργήσει η AI. Το πλήθος των στενών εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις θέσεις εργασίας σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η κατασκευή θα πάρουν πολύ περισσότερο για να εξαπλωθούν. Στην πραγματικότητα, αυτό μπορεί να έρθει έγκαιρα - η γήρανση του πληθυσμού στις αναπτυγμένες οικονομίες συνεπάγεται μικρότερο εργατικό δυναμικό - και μεγαλύτερη ανάγκη για υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας - τις επόμενες δεκαετίες.

Οι αποφάσεις δημόσιας πολιτικής θα διαμορφώσουν την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης. Χρειαζόμαστε την ευκαιρία και τον ανταγωνισμό, όχι την ανάπτυξη ισχυρών μονοπωλίων, προκειμένου να προωθήσουμε την τεχνολογική πρόοδο με τρόπο που να μην αφήνει πίσω πολλούς ανθρώπους. Αυτό απαιτεί βελτίωση της πρόσβασης σε όλες τις μορφές εκπαίδευσης - και με χαμηλό ή μηδενικό κόστος.

Με τους ανταγωνιστές των ανεπτυγμένων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, να επενδύουν σημαντικά στην τεχνητή νοημοσύνη, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αυξήσουν την υποστήριξη της βασικής έρευνας και να διασφαλίσουν ότι οι χώρες τους διαθέτουν τα φυσικά και ανθρώπινα μέσα που χρειάζονται για να εφεύρουν και να κατασκευάσουν όλα όσα σχετίζονται με αυτή τη νέα τεχνολογία γενικού σκοπού.

Δεν πρέπει να υποτιμούμε την ικανότητα των ανθρώπων να βλάπτουν την κοινότητά τους, το περιβάλλον τους και ακόμη και ολόκληρο τον πλανήτη. Οι συγγραφείς αποκαλυπτικής μυθοπλασίας μπορεί μια μέρα να αποδειχθούν να έχουν δίκιο. Αλλά, επί του παρόντος, έχουμε ένα ισχυρό νέο εργαλείο που επιτρέπει σε όλους τους ανθρώπους να ζήσουν καλύτερη ζωή. Πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με σύνεση.  

back to top

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζωντανοί και Νεκροί – Κονσταντίν Σιμόνοφ

12 December, 2017

O Κονσταντίν Σιμόνοφ ήτ&alpha...

Θεοχαρόπουλος για Σαουδική Αραβία: Γιατί ο Καμμένος δεν ζήτησε την άποψη της ΕΥΠ;

12 December, 2017

«Συνεχίζει την τακτική να μη δίνει απαντήσεις και να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ γα τον υπου...

«Το Μελωδένιο Χωριό» στον Πολυχώρο Λυκαβηττού

12 December, 2017

Η παράσταση εξιστορεί...

Στη «Σφακιανάκης ΑΕΒΕ» το 49,55% των μετοχών της SPEEDEX

12 December, 2017

Στην απόκτηση του 49,55% των μετοχών της SPEEDEX AE Ταχυμεταφορών προέβη η εταιρεία Σφακιανάκης ΑΕΒΕ.Σύμφωνα με ανακοίνω...

Ο Θάνατος του Στάλιν, του Αρμάντο Ιανούτσι

12 December, 2017

Μια «μαύρη» κωμωδία, με...

Τα σχέδια αξίας 10 εκ. ευρώ της Fraport Greece για το Αεροδρόμιο Καβάλας «Μ. Αλέξανδρος»

12 December, 2017

Σε ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Καβάλας την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, η Fraport Greece...

Γιάννης Μανιάτης: «Ο κ. Τσίπρας είναι ο τζάμπα απελευθερωτής»

12 December, 2017

«Δεν υπάρχει ασφαλής και καθαρή έξοδος από τα μνημόνια, όταν η χώρα δεν έχει προχωρήσει στις αναγκαίες διαρθρωτικές μετα...

Με «καινοτομίες» και σύνθημα: «Έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα» το συνέδριο της ΝΔ

12 December, 2017

Οι σύνεδροι θα κληθούν να απαντήσουν με μυστική ψηφοφορία σε διλήμματα για καίρια ζητήματα πολιτικήςΜε σύνθημα «Έτοιμοι ...

Νέα σειρά με ζωντανές ηχογραφήσεις από το ΜΙΕΤ

12 December, 2017

Πίσω από τη δημιουργία ...

«Τα αληθινά δώρα του Άι Βασίλη» στο Beverley Cafe!

12 December, 2017

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρί&omicron...

Λιάκος (ΣΥΡΙΖΑ): Να πωληθούν οι λιγνιτικές μονάδες και να κλείσει η αξιολόγηση

12 December, 2017

Υποστήριξε πως η πώληση των ενεργειακών μονάδων θα ήταν υποχρεωτική ακόμα και αν δεν την προέβλεπε το μνημόνιοΕιδική ανα...

Διαλέξεις Δεκεμβρίου στο Ί&

12 December, 2017

Ο Γιώργος Κοντογιώρ&ga...

Αναζητούνται… εξωγήινοι σε αστεροειδή-πούρο

12 December, 2017

Ο αστεροειδής Οουμ...

Τα μεσάνυχτα της επόμενης Τρίτης η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό

12 December, 2017

Με ομιλίες βουλευτών ξεκίνησε η δεύτερα μέρα συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού του 2018, στην Ολομέλεια της Βουλής.Η...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CELEBNEWS.GR

oikonomia.gr

CARSNEWS

FIBERNews.GR