9/11: 16 χρόνια αργότερα

911t 1Πριν από 16 χρόνια, ολόκληρος ο πλανήτης συγκλονίστηκε από ένα πρωτοφανές θέαμα. Σήμερα, συνεχίζουμε να θρηνούμε και να θυμόμαστε τα πολυάριθμα θύματα ενός από τα πιο τερατώδη τρομοκρατικά χτυπήματα που έχει γνωρίσει ο κόσμος.

Στις 8:45 π.μ. στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ένα αεροσκάφος Boeing 767 της American Airlines, η πτήση 11, συγκρούστηκε στον βόρειο πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, σκοτώνοντας αμέσως εκατοντάδες ανθρώπους και παγιδεύοντας εκατοντάδες ακόμα στον ουρανοξύστη 110 ορόφων. Μόλις 18 λεπτά αργότερα, ένα δεύτερο Boeing 767, η πτήση 175 της United Airlines, προσέκρουσε στον νότιο πύργο. Και οι δύο πύργοι φλέγονται, καιόμενα συντρίμμια καλύπτουν τα γύρω κτίρια και τους δρόμους κάτω, ενώ εκατοντάδες πηδούν από τους πύργους βρίσκοντας τον θάνατο στην  προσπάθειά τους να ξεφύγουν. Περίπου 30 λεπτά αργότερα, ένα τρίτο αεροπλάνο, η πτήση 77 της American Airlines, συνετρίβη στη δυτική πλευρά του Πενταγώνου κοντά στην Ουάσινγκτον, και ένα τέταρτο αεροσκάφος, η πτήση 93 της United, προσγειώθηκε σε ένα χωράφι στην Πενσυλβανία, σκοτώνοντας και τις 40 ψυχές στο σκάφος. Εν τω μεταξύ, και οι δύο πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου κατέρρευσαν σε μια τρομακτική και θανατηφόρα κόλαση ερειπίων.

911t 2

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ο εν ενεργεία πρόεδρος Τζωρτζ Μπους μίλησε στο έθνος με μια επίσημη δήλωση: «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορούν να κλονίσουν τα θεμέλια των μεγαλύτερων κτιρίων μας, αλλά δεν μπορούν να αγγίξουν τα θεμέλια της Αμερικής. Αυτές οι πράξεις μπορεί να γκρεμίζουν ατσάλι, αλλά δεν μπορούν να λυγίσουν την ατσάλινη αμερικανική αποφασιστικότητα». Έντεκα ημέρες αργότερα, το Γραφείο Εσωτερικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου συντόνισε μια συνολική εθνική στρατηγική για την προστασία της χώρας από την τρομοκρατία και την αντιμετώπιση μελλοντικών επιθέσεων. Η επιχείρηση Enduring Freedom, η διεθνής προσπάθεια που διεξάγεται από την Αμερική για την εξάλειψη των Ταλιμπάν, ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου 2001. Παρ’ ότι οι Ταλιμπάν αποδυναμώθηκαν, ο πόλεμος συνεχίστηκε και ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο επικεφαλής πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, διέφευγε επί μία δεκαετία.

Στις 2 Μαΐου 2011, η ομάδα ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ SEAL Team Six εισέβαλε στο φρούριο του Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάνττου Πακιστάν και σκότωσε τον Μπιν Λάντεν. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: «Ο θάνατος του Μπιν Λάντεν σηματοδοτεί το σημαντικότερο επίτευγμα μέχρι σήμερα στην προσπάθεια του έθνους μας να νικήσει την Αλ Κάιντα». Πρόσθεσε ότι «ο θάνατός του πρέπει να καλωσοριστεί από όλους όσους πιστεύουν στην ειρήνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Αμέσως μετά τη νίκη αυτή, τον Ιούνιο του 2011, ο Ομπάμα ανακοίνωσε αποσύρσεις στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2017, ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, περιέγραψε ένα νέο σχέδιο για την αύξηση της ανάπτυξης αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν για να συνεχίσει τη μάχη κατά των Ταλιμπάν.

Στα χέρια των 19 εξτρεμιστών τρομοκρατών που συνδέονται με την ισλαμική ομάδα Αλ Κάιντα με επικεφαλής τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 400 αστυνομικών και πυροσβεστών) σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 10.000 ακόμη τραυματίστηκαν κατά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Ήταν η πιο θανατηφόρα τρομοκρατική ενέργεια στην ιστορία των ΗΠΑ και η πιο καταστροφική ξένη επίθεση στο αμερικανικό έδαφος μετά την επίθεση στο Περλ Χάρμπορ.

Οι επιζώντες και οι οικογένειες των επιζώντων έχουν βγει με ιστορίες γενναιότητας και θριάμβου. Δεκάδες χιλιάδες έχουν υποφέρει. Το αρχικό Ταμείο Αποζημίωσης Θυμάτων (που λειτούργησε από τον Δεκέμβριο του 2001 έως τον Ιούνιο του 2004) έλαβε 7408 αιτήσεις από 75 χώρες και κατέβαλε 5.560 βοηθήματα συνολικού ύψους άνω των 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τόσο για θάνατο (2.880) όσο και για σωματικές βλάβες (2.680). Οι αποζημιώσεις κυμαίνονταν από $500 έως 8,6 εκατομμύρια δολάρια, με μέση αποζημίωση στα $2.082.128, όλα αφορολόγητα.

911t 3

Στις 2 Ιανουαρίου 2011 ο προεδρεύων Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε τον Νόμο περί Υγείας και Αποζημίωσης James Zadroga 9/11, προς τιμήν του ντετέκτιβ του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Υόρκης και τον πρώτο ανταποκριτή James Zadroga, ο οποίος πέθανε το 2006 από αναπνευστικά προβλήματα που οφείλονται στην εισπνοή τοξικής σκόνης στο σημείο της καταστροφικής του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Επίσης γνωστό ως «νομοσχέδιο για τους πρώτους ανταποκριτές», ο νόμος αυτός επέκτεινε το πεδίο εφαρμογής του Ταμείου Αποζημίωσης Θυμάτων για να συμπεριλάβει τους πρώτους ανταποκριτές και τα άτομα που αργότερα αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την 9/11. Περισσότερες από 20.000 αξιώσεις έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία από τότε και περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση για τους χαμένους μισθούς και άλλες ζημίες που σχετίζονται με ασθένεια έχουν παρασχεθεί.

Ενώ υπάρχουν χιλιάδες γνωστά θύματα και επιζώντες, ορισμένοι παραμένουν άγνωστοι. Το Γραφείο του Επικεφαλής Ιατρικού Εξεταστή της Πόλης της Νέας Υόρκης έχει 7.930 άγνωστα απομεινάρια αυτών που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις. Τα απομεινάρια βρίσκονται στο χώρο αποθήκευσης του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου που βρίσκεται ανάμεσα στα δύο αποτυπώματα των δύο πύργων στο ιερό έδαφος της τοποθεσίας των Δίδυμων Πύργων. Υπάρχει ένα ιδιωτικό δωμάτιο συλλογισμού οικογενειών που δεν είναι ανοικτό στο κοινό. Τα μέλη των οικογενειών μπορούν επίσης να μιλήσουν με τους ανθρωπολόγους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, οι οποίοι μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τα βήματα που λαμβάνουν για να ταυτοποιήσουν τα θύματα των θυμάτων της 9/11.

911t 4

Η 11η Σεπτεμβρίου είναι πλέον γνωστή ως "Ημέρα Πατριώτη" στις Ηνωμένες Πολιτείες και τηρείται ως η Εθνική Ημέρα Υπηρεσίας και Μνήμης των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. Σε όλη τη χώρα, πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις αυτήν την ημέρα για να τιμήσουν την απώλεια χιλιάδων ζωών, υπάρχουν επίσης τρεις σοβαροί και όμορφοι χώροι μνημείων αφιερωμένοι στη μνήμη των θυμάτων της 9/11:

Το Εθνικό Μνημείο Πτήσης 93 βρίσκεται στο σημείο της συντριβής της πτήσης 93 της United Airlines, περίπου 2 μίλια βόρεια από το Σάβκσβιλ της Πενσυλβανία. Το μνημείο τιμά τους 40 επιβάτες και το πλήρωμα που πέθανε στις 9/11. Διαθέτει τσιμεντένια τοιχώματα που περιγράφουν τη διαδρομή της πτήσης και ένα λευκό μαρμάρινο τείχος με τα ονόματα των επιβατών. Υπάρχουν επίσης σχέδια για την κατασκευή ενός πύργου 93 ποδιών που θα υποδεικνύει την είσοδο του Εθνικού Μνημείου Πτήσης 93, το οποίο θα περιέχει 40 κρεμαστά καμπανάκια - ένα για κάθε επιβάτη και μέλος του πληρώματος που σκοτώθηκε.

Το Εθνικό Μνημείο Πενταγώνου 9/11 που βρίσκεται στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, τιμά την απώλεια 184 ατόμων που πέθαναν στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Η ηλικία και η θέση κάθε θύματος κατά τη στιγμή της επίθεσης εγγράφονται στο Μνημείο ξεκινώντας από το νεαρότερο θύμα, την τρίχρονη Dana Falkenberg, μέχρι τον γηραιότερο, John D. Yamnicky, 71, βετεράνος του Ναυτικού, και οι δύο αυτοί ήταν στην πτήση 77 της American Airlines εκείνο το πρωί.

911t 5

Το Εθνικό Μνημείο και Μουσείο της 11ης Σεπτεμβρίου, μη κερδοσκοπική οντότητα στη Νέα Υόρκη, θυμάται και τιμά τους 2.983 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις τρομακτικές επιθέσεις καθώς και εκατοντάδες ακόμη που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν άλλους και όλους όσους επέδειξαν εξαιρετική συμπόνια μετά τις επιθέσεις . Βρίσκεται στο επίκεντρο του Σημείου Μηδέν την τοποθεσία του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου. Τα ονόματα όλων των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στις τρομοκρατικές επιθέσεις είναι γραμμένα σε χάλκινα πάνελ γύρω από δύο τεράστιες μνημειακές πισίνες με καταρράκτες που στέκονται στα ίχνη των παλιών πύργων. Μια αχλαδιά Callery, η οποία κατάφερε ως εκ θαύματος να επιβιώσει μέσα στα ερείπια του Ground Zero, τώρα γνωστή ως «Survivor Tree», στέκεται και ακμάζει εκεί κοντά. Ένα σύμβολο της δύναμης και της ανθεκτικότητας εδώ και αλλού, κάθε χρόνο, το Μνημείο 9/11 προσφέρει σπόρους από το Δέντρο Επιζών σε κοινότητες που έχουν υποστεί τραγωδίες.

back to top

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας υπερτυχερός στην κλήρωση του Τζόκερ

24 September, 2017

Κερδίζει 1,7 εκατ. ευρώΈνας υπερτυχερός που κερδίζει 1,7 εκατ. ευρώ βρέθηκε στη σημερινή κλήρωση του Τζόκερ. Συγκεκριμέν...

Η Μέρκελ «κρέμεται» στους Πράσινους

24 September, 2017

Η επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων, Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ, δήλωσε ότι μία ισχυρότερη Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και η ...

Θεσπρωτία: Επιχείρηση της ΕΜΑΚ για τον εντοπισμό 35χρονου

24 September, 2017

Έφυγε για να πάει στο στάβλο και δεν ξαναγύρισεΣε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της ΕΜΑΚ και της Αστυνομίας για τον εντοπισμ...

Γαλλία: Ενισχυμένη η γαλλική δεξιά στις εκλογές για τη Γερουσία

24 September, 2017

Μακριά από τους στόχους της η LREM του Εμμανουέλ Μακρόν - Περιμένει 20 έως 30 γερουσιαστές στη νέα σύνθεσηΗ πλειοψηφία τ...

Αδέλφια διακινούσαν χασίς και λαθραία τσιγάρα στη Χαλκίδα

24 September, 2017

Κατά την έρευνα στην κατοικία των δυο αδελφών ηλικίας 21 και 19 χρόνων, διαπιστώθηκε ότι καλλιεργούσαν ένα χασισόδεντρο ...

Ανέλαβε την ευθύνη για τις απώλειες του CDU η Μέρκελ

24 September, 2017

Την ανάληψη της ευθύνης για τη μείωση του ποσοστού του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), κυρίως εξαιτίας της ...

Χαλκιδική: Γυναίκα που έκανε κατάδυση ανασύρθηκε νεκρή - Σε θάλαμο αποσυμπίεσης ο σύζυγός της

24 September, 2017

Σύμφωνα με το Λιμενικό, πρόκειται για ένα ζευγάρι Βούλγαρων - Έκαναν κατάδυση σε μεγάλο βάθοςΤραγικό θάνατο βρήκε μία γυ...

Σουλτς σε Μέρκελ: Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη των εκλογών

24 September, 2017

«Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» των σημερινών εκλογών, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς, απευθυνόμενος στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκε...

Μαχητικό αεροπλάνο έπεσε στη θάλασσα σε ακροβατική επίδειξη

24 September, 2017

Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος κατέπεσε στη θάλασσα, στην τοποθεσία Τερατσίνα, 100 χιλιόμετρα νότια της Ρώμης, κατά την διάρ...

Ποδοσφαιριστής στην Κόρινθο άφησε την τελευταία του πνοή στο γήπεδο

24 September, 2017

Ένας ποδοσφαιριστής ερασιτεχνικής ομάδας της Κορινθίας, έχασε σήμερα το απόγευμα την ζωή του σε ηλικία 32 ετών.Ειδικότερ...

Άδωνις Γεωργιάδης: Το χυδαίο ύφος της συζύγου του κ. Καμμένου δείχνει πανικό

24 September, 2017

Με μια ανάρτηση στο Facebook o αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πήρε θέση σχετικά με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε η σύζυ...

Διαδήλωση εναντίον της AfD στη Γερμανία

24 September, 2017

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον του ακροδεξιού κόμματος, Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που καταλαμβάνει την τρίτη...

Κουρτάκης: Ο κ. Καμμένος κρύβεται πίσω από την οικογένειά του

24 September, 2017

Η απάντηση του εκδότη των Παραπολιτικών στη σύζυγο του υπουργού Εθνικής ΆμυναςΑπάντηση στις ανακοινώσεις της συζύγου του...

«Καμίνι» το ΟΑΚΑ από τους οπαδούς της ΑΕΚ

24 September, 2017

Ο Ολυμπιακός προηγείται στο ημίχρονο της ΑΕΚ, στο μεγάλο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής της Super League, αλλά η Ένωση μπήκ...

Εξιχνιάστηκαν κλοπές από διαφορετικούς δράστες στο Άργος

24 September, 2017

Η πρώτη περίπτωση αφορούσε την διάρρηξη που είχε γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ η δεύτερη δύο ημέρες αργότερα Διπλή επιτυ...

Είναι πράγματι τόσο καλή ιδέα οι διπλές οθόνες;

24 September, 2017

Το διπλό μόνιτορ είναι ...

Συγχαρητήρια της Μαρίν Λεπέν στο AfD

24 September, 2017

Η επικεφαλής του ακροδεξιού γαλλικού κόμματος Εθνικό Μέτωπο (FN), Μαρ΄θιν Λεπέν, συνεχάρη την Εναλλακτική για τη Γερμανί...

Τραυματίστηκε τουρίστρια σε φαράγγι της Σητείας

24 September, 2017

Αμέσως ειδοποιήθηκαν οι αρχές με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να οργανώνει επιχείρηση διάσωσηςΣε περιπέτεια εξελίχθηκε η με...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CELEBNEWS.GR

oikonomia.gr

CARSNEWS