Πώς να κάνετε οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα

pos na meiosete tin katanalosi reumatosΜε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος να φουσκώνουν τα τελευταία χρόνια, αναπόφευκτα αναζητούμε τρόπους να μειώσουμε την κατανάλωση και να κάνουμε οικονομία.

Παρακάτω ακολουθούν μικρά τιπς που όμως μπορούν να έχουν αποτέλεσμα στο... ξεφούσκωμα των λογαριασμών ρεύματος:

 Για το φωτισμό:

•    Αλλάζουμε τους λαμπτήρες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α, Α+ ή Α++). H αντικατάσταση ενός λαμπτήρα ενεργειακής κατηγορίας Β με αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+ εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 70%.

Για τη θέρμανση:

Σε περίπτωση κεντρικής θέρμανσης διατηρούμε το θερμοστάτη σε σταθερή θερμοκρασία, αποφεύγοντας τις μεγάλες διακυμάνσεις καθώς αυτές οδηγούν σε μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας.

Η τοποθέτηση κεντρικής αντλίας θερμότητας (γεωθερμικής ή αερόθερμης) μειώνει το κόστος θέρμανσης κατά 50 - 60% σε σχέση με το κόστος από τη χρήση πετρελαίου.

Σε περίπτωση λειτουργίας αυτόνομης θέρμανσης αποφεύγουμε να ρυθμίζουμε το θερμοστάτη πάνω από τους 20 βαθμούς Κελσίου. Για κάθε επιπλέον βαθμό πάνω από αυτό το όριο σπαταλάμε μέχρι και 10% περισσότερη ενέργεια και χρήματα.

Στον τοίχο πίσω από τα θερμαντικά σώματα – καλοριφέρ τοποθετούμε ανακλαστικά πλαίσια, ώστε να εκμεταλλευτούμε την ενέργεια που διαχέεται μέσω της τοιχοποιίας.

 Δεν καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα με κουρτίνες ή καλύμματα γιατί μειώνεται σημαντικά η απόδοσή τους.

Καθαρίζουμε το λέβητα και συντηρούμε τον καυστήρα της κεντρικής θέρμανσης κατά διαστήματα και ανάλογα με το είδος του χρησιμοποιούμενου καυσίμου. Έτσι επιτυγχάνουμε τη μέγιστη απόδοση και εξασφαλίζουμε την ασφαλή λειτουργία της εγκατάστασης.

Για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης ενός δωματίου, όπως π.χ. του υπνοδωματίου, είναι προτιμότερη η χρήση σύγχρονων κλιματιστικών  μονάδων τεχνολογίας inverter. Αυτές, για το ίδιο σχεδόν αποτέλεσμα, καταναλώνουν τουλάχιστον τρεις φορές λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια συγκριτικά με τις ηλεκτρικές θερμαντικές συσκευές (θερμοπομποί υπέρυθρης ακτινοβολίας, ηλεκτρικά σώματα, αερόθερμα κ.α.).

Για τον κλιματισμό:

Επιλέγουμε κλιματιστική μονάδα υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++ ) και τεχνολογίας inverter. Η αντικατάσταση μιας κλιματιστικής μονάδας ενεργειακής κατηγορίας Β με μία αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας 21% στη ψύξη και 32% στη θέρμανση.

Ρυθμίζουμε την κλιματιστική μονάδα σε θερμοκρασία 26 βαθμών Κελσίου το καλοκαίρι και 20 βαθμών το χειμώνα. Για κάθε βαθμό αύξησης το καλοκαίρι ή μείωσης το χειμώνα του θερμοστάτη του κλιματιστικού, εξοικονομούμε 7 - 10% στην κατανάλωση ρεύματος.

Εφαρμόζουμε πιστά τις οδηγίες λειτουργίας και συντήρησης του κατασκευαστή. Ο τακτικός και επιμελής καθαρισμός των φίλτρων αέρα του κλιματιστικού συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποδοτική λειτουργία του.

Η τοποθέτηση ανοιχτόχρωμων τεντών σε μπαλκόνια και παράθυρα αντανακλά μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας κατά τους θερινούς μήνες, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της λειτουργίας του κλιματιστικού.

Για τα κουφώματα:

Μονώνουμε τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα, κλείνουμε τις κουρτίνες και κατά τις νυχτερινές ώρες και τα παντζούρια για να περιορίσουμε τις θερμικές απώλειες.

Αξιοποιούμε την ηλιακή ακτινοβολία τις χειμωνιάτικες μέρες για να θερμάνουμε την κατοικία μας, αφήνοντας τον ήλιο να «μπαίνει» στο σπίτι από τα νότια παράθυρα.

Δεν αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρα κατά τη διάρκεια λειτουργίας των θερμαντικών και κλιματιστικών σωμάτων.

Η καλή θερμική μόνωση των εξωτερικών επιφανειών της κατοικίας, καθώς και η τοποθέτηση κουφωμάτων με θερμοδιακοπή και διπλά ενεργειακά τζάμια, μειώνουν σημαντικά τις δαπάνες θέρμανσης και ψύξης.

Για την τηλεόραση και υπόλοιπες ηλεκτρονικές συσκευές (στερεοφωνικό συγκρότημα, βίντεο κ.α.):

Σε κάθε περίπτωση αγοράζουμε συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α ή Α+) όπου εφαρμόζεται η ενεργειακή σήμανση. Η αντικατάσταση τηλεόρασης ενεργειακής κατηγορίας Β με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α+ εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 46%.

Κλείνουμε τις συσκευές από το διακόπτη τους και όχι από το τηλεκοντρόλ, γιατί τότε λειτουργούν σε κατάσταση αναμονής (stand by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Οι συσκευές σε κατάσταση αναμονής (stand by) καταναλώνουν ποσοστό 5% - 15% της συνολικής ετήσιας ηλεκτρικής οικιακής κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν το νοικοκυριό με επιπλέον κόστος 28 έως 84 ευρώ σε ετήσια βάση.

Για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή:

Μειώνουμε τη φωτεινότητα της οθόνης, καθώς η λειτουργία της οθόνης καταναλώνει αρκετή ενέργεια και η επιπλέον φωτεινότητα αυξάνει την κατανάλωση. Οι φορητοί υπολογιστές λειτουργούν οικονομικότερα συγκριτικά με τους υπολογιστές γραφείου.

Προτιμούμε την αναστολή λειτουργίας του υπολογιστή από την κατάσταση αναμονής (stand by).

Ανασυγκροτούμε το σκληρό δίσκο του υπολογιστή, διότι όσο πιο γρήγορα δουλεύει τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει.

Περιορίζουμε τον αριθμό των εξωτερικών συσκευών που βρίσκονται σε σύνδεση με τον υπολογιστή.

Επιλέγουμε μνήμη με μεγαλύτερη χωρητικότητα, διότι με τον τρόπο αυτό ο υπολογιστής θα εξαρτάται λιγότερο από την εικονική μνήμη που θέτει σε λειτουργία το σκληρό δίσκο και που οδηγεί σε υψηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Προτιμούμε έναν υπολογιστή και περιφερειακά συστήματα που διαθέτουν πιστοποίηση Energy Star, αφού έχουν τεχνολογία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Για την ηλεκτρική κουζίνα:

Αγοράζουμε ηλεκτρική κουζίνα με φούρνο ενεργειακής κατηγορίας Α. H αντικατάσταση ηλεκτρικής κουζίνας με φούρνο μέσης χωρητικότητας ενεργειακής κατηγορίας C με αντίστοιχη ενεργειακής κατηγορίας Α, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 27%.

Είναι προτιμότερη η ηλεκτρική κουζίνα με κεραμικές εστίες και αυτόματο θερμοστάτη.

Όταν η βάση του σκεύους είναι 1- 2 εκατοστά μικρότερη από την εστία της ηλεκτρικής κουζίνας, κάνουμε αυξημένη σπατάλη θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 20 - 30%.

Αποφεύγουμε να ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου, διότι έτσι χάνεται το 20% της θερμότητας.

Κλείνουμε την εστία ή το φούρνο της κουζίνας λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα.

Χρησιμοποιούμε τη χύτρα ταχύτητας, καθώς έτσι εξοικονομούμε 30 - 60% ηλεκτρικό ρεύμα και 80% χρόνο.

Για το ψυγείο:

Προτιμούμε ψυγείο υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++). Η αντικατάσταση ενός ψυγείου ενεργειακής κατηγορίας Β με ένα  αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 41%.

Τοποθετούμε το ψυγείο μακριά από θερμαντικό σώμα, ηλεκτρική κουζίνα, πλυντήριο και μέρη που τα «βλέπει» ο ήλιος, γιατί ενδέχεται να αυξηθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και 30%.

Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του ψυγείου σύμφωνα με τις προτεινόμενες τιμές του κατασκευαστή. Εναλλακτικά προτείνονται ο θερμοστάτης του ψυγείου να ρυθμιστεί στους 7 βαθμούς Κελσίου και του καταψύκτη στους -18 βαθμούς. Έτσι, γίνεται εξοικονόμηση μέχρι και 15% σε ότι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το ψυγείο.

Αποφεύγουμε να ανοίγουμε συχνά την πόρτα του ψυγείου και να την κρατάμε ανοιχτή για μεγάλο διάστημα.

Κάνουμε τακτικά απόψυξη σε περίπτωση που το ψυγείο δεν το κάνει αυτόματα. Και μόνο η ύπαρξη πάγου πάχους 5 χιλιοστών είναι ικανή να  αυξήσει σε ποσοστό 30% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του ψυγείου.

Σε περίπτωση εντοιχισμού, αφήνουμε διάκενο τουλάχιστον 10 εκατοστών στο πίσω μέρος του ντουλαπιού επάνω από το ψυγείο.

Για τις ηλεκτρικές μικροσυσκευές: 

Γενικά οι μικρές οικιακές συσκευές καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες.

Χρησιμοποιούμε τον φούρνο μικροκυμάτων και όχι τον φούρνο της κουζίνας για το ζέσταμα μικρών ποσοτήτων φαγητού. Έτσι γίνεται εξοικονόμηση χρόνου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν αφήνουμε αναμμένες τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.

Για το πλυντήριο πιάτων: 

Επιλέγουμε πλυντήριο πιάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++). Η αντικατάσταση ενός πλυντηρίου πιάτων ενεργειακής κατηγορίας Β με ένα αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 21%.

Χρησιμοποιούμε προγράμματα μικρής διάρκειας για σκεύη που είναι ελάχιστα λερωμένα, καθώς και πρόγραμμα πρόπλυσης μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Θέτουμε σε λειτουργία το πλυντήριο μόνο όταν είναι γεμάτο με σκεύη.

Καθαρίζουμε τακτικά το φίλτρο του πλυντηρίου και ελέγχουμε το σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.

Εφαρμόζουμε πιστά τις οδηγίες λειτουργίας και συντήρησης του κατασκευαστή, γιατί με τον τρόπο αυτό εξοικονομούμε ηλεκτρική ενέργεια, νερό και απορρυπαντικό.

Για το πλυντήριο ρούχων:

Επιλέγουμε πλυντήριο ρούχων υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας Α+, Α++ ή Α+++). H αντικατάσταση πλυντηρίου ρούχων ενεργειακής κατηγορίας Β με αντίστοιχο ενεργειακής κατηγορίας Α+ έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 23%.

Λειτουργία του πλυντηρίου σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Με τα σύγχρονα απορρυπαντικά, τα ρούχα καθαρίζουν εξίσου καλά στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Σε περίπτωση που διαθέτουμε τις αναγκαίες εγκαταστάσεις, προτιμούμε  ένα πλυντήριο ρούχων διπλής παροχής νερού, το οποίο έχει δυνατότητα σύνδεσης με τον ηλιακό θερμοσίφωνα. Έτσι επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι και 55%.

Το θέτουμε σε λειτουργία όταν είναι γεμάτο και επιλέγουμε πρόγραμμα πρόπλυσης μόνο όταν είναι απαραίτητο.

Χρησιμοποιούμε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για ρούχα χωρίς λεκέδες και προγράμματα μικρής διάρκειας για ρούχα που είναι λίγο λερωμένα.

Καθαρίζουμε τακτικά το φίλτρο του πλυντηρίου και ελέγχουμε το σωλήνα παροχής νερού στο σημείο σύνδεσης.

Για τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα: 

 Επιλέγουμε έναν ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με εκείνη τη χωρητικότητα που ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες μας.

Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία του ζεστού νερού στους 40 - 50 βαθμούς.

Αντικαθιστούμε, εφόσον είναι εφικτό, τον ηλεκτρικό με ηλιακό θερμοσίφωνα. Η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας για ζεστό νερό χρήσης φτάνει το 60% ή έως 9% επί της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Φροντίζουμε ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας να διαθέτει ενισχυμένη μόνωση.

Συστήνεται η χρήση κεφαλής ντους εξοικονόμησης νερού.

back to top

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκαψαν το σπίτι της και την ανάγκασαν να κυκλοφορήσει γυμνή στους δρόμους

21 August, 2018

Μια ύποπτη για φόνο γυναίκα στην πολιτεία Μπιχάρ της ανατολικής Ινδίας δέχθηκε επίθεση από πλήθος οργισμένων συμπατριωτώ...

Ο Θέμης Καραμουρατίδης στην Ταράτσα του Φοίβου

21 August, 2018

Μαζί του φέρνει εκτός ...

O Σαλβίνι απειλεί ξανά να στείλει τους μετανάστες πίσω στη Λιβύη

21 August, 2018

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι απείλησε εκ νέου σήμερα να στέλνει πίσω στη Λιβύη τους μετανάστες που φθ...

Τα «μέτρα» εναντίον των γυναικών από τους οπαδούς της Λάτσιο ίσως φέρουν τιμωρία

21 August, 2018

Έρευνα σχετικά τα φυλλάδια που μοίρασαν οι φανατικοί οπαδοί της Λάτσιο στην Κούρβα Νορντ, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησ...

Υποχώρηση προς τις 700 μονάδες για το Χρηματιστήριο

21 August, 2018

Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου με την αγορά να κινείται κόντρα στο...

Πώς είδαν τα ρωσικά ΜΜΕ το διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη

21 August, 2018

Με εκτενείς αναφορές κάλυψαν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και μερίδα του οικονομικού τύπου το διάγγελματου Έλληνα...

Επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας στο υπουργείο Υγείας για τις ελλείψεις αντιοφικού ορού

21 August, 2018

Ο ΙΣΑ ζητά επίσημη ενημέρωση από την πολιτική υγεσία για το ζήτημα – Πιο έντονο είναι το πρόβλημα στα δημόσια νοσοκομεία...

Εξάχρονη οδηγεί το αυτοκίνητο των γονιών της με τον πατέρα της να την επικροτεί

21 August, 2018

Γεμάτος υπερηφάνεια ένας πατέρας από την Κίνα προβάλλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα κατορθώματα της εξάχρονης κόρης...

Μια ημέρα πριν τη σέντρα της Super League υπογράφεται η προκήρυξη

21 August, 2018

Για την προσεχή Παρασκευή αναβλήθηκε η υπογραφή της προκήρυξης της Super League για τη νέα αγωνιστική περίοδο, δηλαδή μι...

Ρομπότ θα διδάσκουν αγγλικά σε μαθητές στην Ιαπωνία

21 August, 2018

Η κυβέρνηση της Ιαπωνί&alpha...

Πεινασμένη αρκούδα εγκλωβίστηκε σε αυτοκίνητο, ψάχνοντας για φαγητό

21 August, 2018

Οι οδηγίες που έχει δώσει ο σερίφης της Κομητείας Ελ Ντοράντο στην Καλιφόρνια, προς τους οδηγούς, είναι σαφείς: να μην α...

Κοντά στον ΠΑΟΚ ο Τόσκα

21 August, 2018

Τελικά ο παίκτης που θα καλύψει το αριστερό άκρο της άμυνας του ΠΑΟΚ βρέθηκε και δεν είναι άλλος από τον 26χρονο Ρουμάνο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

CELEBNEWS.GR

oikonomia.gr

CARSNEWS

FIBERNews.GR