11.1 C
Athens
April 15, 2021
ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Γερμανία: Χάσμα απόψεων για τη χαλάρωση του lockdown

Κορωνοϊός-–-Γερμανία:-Χάσμα-απόψεων-για-τη-χαλάρωση-του-lockdown

Την Τετάρτη συνέρχονται η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των γερμανικών κρατιδίων, προκειμένου να εξετάσουν την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού, την αποτελεσματικότητα του lockdown που ισχύει εδώ και δυόμιση μήνες και να συμφωνήσουν, ενδεχομένως, σε ένα σχέδιο χαλάρωσης των περιορισμών.

Μια ημέρα πριν τη διάσκεψη επικρατεί χάσμα απόψεων. Από τη μια πλευρά οι υποστηρικτές της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και από την άλλη εκείνοι που επιμένουν σε μια προσεκτική πορεία. Λιανεμπόριο και ένα μέρος των πρωθυπουργών των κρατιδίων, ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουν, εκφράζονται υπέρ μιας σύντομης χαλάρωσης, ενώ ιατρικές οργανώσεις και σειρά πρωθυπουργών, επίσης ανεξάρτητα από την κομματική τους ταυτότητα, προειδοποιούν για τους κινδύνους βεβιασμένων μέτρων, δεδομένου ότι αυξάνονται οι αριθμοί νέων κρουσμάτων και η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα ενός τρίτου κύματος πανδημίας. Στην τελευταία τους διάσκεψη στις 10 Φεβρουαρίου καγκελάριος και πρωθυπουργοί είχαν συμφωνήσει, ότι η βασική προϋπόθεση για χαλαρώσεις είναι η μείωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού ανά 100.000 εντός επτά ημερών κάτω των 35.

Είναι αμφίβολο όμως ότι η αυριανή διάσκεψη θα επιβεβαιώσει αυτό το κριτήριο και τη διατήρηση του lockdown όπως ισχύει, παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τους 65. Οι λόγοι σχετίζονται κυρίως με την στροφή της κοινής γνώμης και όχι μόνο. Σύμφωνα με νεότερες δημοσκοπήσεις για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Γερμανών θεωρεί είτε ότι θα πρέπει να χαλαρώσουν οι περιορισμοί, είτε ότι θα πρέπει να καταργηθούν πλήρως. Εκτός αυτού, η εξέλιξη της πανδημίας διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο: σε ορισμένα ο αριθμός νέων κρουσμάτων έχει πέσει κάτω των 50, σε άλλα παραμένει υψηλός. Η στάση των πρωθυπουργών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της πανδημίας στο εκάστοτε κρατίδιο.

Σοσιαλδημοκράτες επικρίνουν Μέρκελ

Επιπλέον, στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση η διάσταση απόψεων ανάμεσα στην καγκελάριο και των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία του κόμματος έχει εντείνει ακόμη περισσότερο την κριτική της τόσο στην καγκελάριο για τη συγκρατημένη στάση που τηρεί στο θέμα της χαλάρωσης των περιορισμών, όσο και στους χειρισμούς του Χριστιανοδημοκράτη υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν αναφορικά με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στους εμβολιασμούς. Μιλώντας το πρωί ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, στη γερμανική τηλεόραση (ZDF) υποστήριξε την αναγκαιότητα μιας όσο το δυνατόν σύντομης εξόδου από το lockdown και την κατάργηση του κριτηρίου των 35 νέων κρουσμάτων για επιπλέον χαλαρώσεις.

Με αυτά τα δεδομένα το πιθανότερο είναι ότι οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξει η αυριανή διάσκεψη, θα δίνουν στα κρατίδια μεγάλα περιθώρια να αποφασίζουν μόνα τους αν, σε ποιο βαθμό και πότε θα χαλαρώνουν τους περιορισμούς.

- Deutsche Welle Ειδήσεις σήμερα: Lockdown έως την Καθαρά Δευτέρα και… βλέπουμε – Καμία μείωση στο ιικό φορτίο της ΑττικήςΘρήνος για τον 45χρονο αστυνομικό στον Πύργο: Γλίτωσε από τα πυρά Ρουμάνου κακοποιού και σκοτώθηκε σε τροχαίο

Παραιτήθηκε ο Λιβαθινός: «Ζητώ συγγνώμη αν πλήγωσα κάποιον», γράφει στους σπουδαστές του

Related posts

Ασκήσεις πολέμου από Ρωσία και Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ ζητάει από τη Μόσχα αποκλιμάκωση και στηρίζει το Κίεβο

times1

Αιθιοπία: Η κρίση στην Τιγκράι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

times1

Ιράκ: Νεκρός Τούρκος στρατιώτης σε επίθεση με ρουκέτες

times1

ΗΠΑ: Δεν θα στείλει τα δύο πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα

times1

Πολωνία: Το επικίνδυνο ζώο που παραμόνευε σε δέντρο ήταν τελικά… κρουασάν

times1

Ερντογάν: «Αναιδείς και χυδαίες» οι δηλώσεις Ντράγκι περί «δικτάτορα»

times1