Έπρεπε να περάσουν περίπου 50 χρόνια για να αυξηθεί η θερμική απόδοση των κινητήρων εσωτερικής καύσης από το 30% στο 40% αλλά δεν θα χρειαστεί να περιμένουμε τόσο για το επόμενο μεγάλο βήμα, καθώς η Nissan ισχυρίζεται ότι έχει εξελίξει και έχει δοκιμάσει επιτυχημένα τεχνολογία που θα αυξήσει την απόδοση της Μ.Ε.Κ. στο πολυπόθητο 50%. Ο κινητήρας με τον οποίο θα είναι εφικτό αυτό το νούμερο όμως δεν είναι ένας απλός κινητήρας.

Είναι ο κινητήρας-γεννήτρια του συστήματος e-Power της ιαπωνικής φίρμας. Μία Μ.Ε.Κ. που δεν επιφορτίζεται με την κίνηση του αυτοκινήτου αλλά έχει ως μοναδική αποστολή την φόρτιση των μπαταριών που τροφοδοτούν με ενέργεια τον ηλεκτροκινητήρα. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν μειώνει στο παραμικρό το επίτευγμα των μηχανικών της Nissan, αλλά οφείλουμε να το αναφέρουμε καθώς οι συνθήκες λειτουργίας αλλά και οι στόχοι ενός τέτοιου κινητήρα διαφέρουν. Έτσι, οι μηχανικοί μπόρεσαν να ενισχύσουν τόσο την ροή του αέρα όσο και την σπίθα στον θάλαμο καύσης, αναγκάζοντας τον κινητήρα να λειτουργεί με πιο φτωχό μίγμα σε υψηλότερη συμπίεση.

Σύμφωνα με τη Nissan, ο κινητήρας του e-Power πετυχαίνει θερμική απόδοση 46% με το υπόλοιπο 4% να προέρχεται από αδιευκρίνιστες “τεχνολογίες ανάκτησης ενέργειας”. Ένα απίστευτο νούμερο αν αναλογιστεί κανείς ότι στο ίδιο ποσοστό θερμικής απόδοσης λειτουργεί από τα μέσα του 2017 ο κινητήρας του μονοθεσίου F1 της Mercedes-AMG. Ενώ εκεί όμως στόχος είναι η μεγιστοποίηση της ιπποδύναμης και η βελτιστοποίηση των χαρακτηριστικών του συνόλου, εδώ είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων και της κατανάλωσης που όπως ισχυρίζεται η Nissan επιτυγχάνεται και μάλιστα με το εντυπωσιακό ποσοστό του 25%! Αυτό που δεν γνωρίζουμε ακόμα είναι πότε θα περάσει στην παραγωγή η νέα τεχνολογία των Ιαπώνων.