Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από την παρουσίαση του facelift του Suzuki Swift για τον ευρωπαϊκή αγορά και ήδη μιλάμε για την ριζική ανανέωση του μικρού ιαπωνικού μοντέλου. Αυτά έχει όμως η σύγχρονη βιομηχανία αυτοκινήτου. Οι κύκλοι ζωής των αυτοκινήτων έχουν μειωθεί δραστικά και το Swift, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2016, θεωρείται… παλιό αν όχι από την ίδια την αγορά, τότε από την Suzuki. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την μακρινή Ιαπωνία λοιπόν, η Suzuki έχει προγραμματίσει την παρουσίαση της νέας, 4ης γενιάς για τα μέσα του επόμενου έτους με βελτιώσεις σε όλους τους τομείς.

Η λογική λέει ότι το νέο Swift θα βασίζεται σε μία ανανεωμένη και αναβαθμισμένη εκδοχή της ίδιας πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για την τρέχουσα γενιά καθώς αυτή πραγματοποίησε το ντεμπούτο της μόλις το 2015 και μπορεί να υποστηρίξει εξηλεκτρισμένα κινητήρια σύνολα. Εκεί που ούτως ή άλλως δεν περιμένουμε σημαντικές αλλαγές καθώς ο ατμοσφαιρικός 1200άρης και ο mild-hybrid ίδιας χωρητικότητας καλύπτουν τις ανάγκες του κοινού και τις απαιτήσεις για μειωμένες εκπομπές ρύπων ενώ ο υπερτροφοδοτούμενος 1400άρης του Swift Sport δεν κινδυνεύει να χάσει την θέση του με τα πλάνα της Suzuki να περιλαμβάνουν και την “καυτή” έκδοση αν και λίγο αργότερα – εντός του 2023. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση της ίδιας γκάμας κινητήρων δεν σημαίνει πως οι μηχανικοί της Suzuki δεν προχώρησαν στην εξελιγκτική βελτίωση τους, οπότε περιμένουμε να δούμε καλύτερα νούμερα τόσο αναφορικά με την απόδοση, όσο και με την οικονομία καυσίμου.

Ανάλογες θα είναι οι βελτιώσεις και στον τομέα της τεχνολογίας με νέα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης αλλά και στον τομέα της ασφάλειας (παθητικής και ενεργητικής) και με την βοήθεια της τεχνολογίας φυσικά. Όσον αφορά στο κομμάτι της αισθητικής, οι Ιάπωνες αναφέρουν πως το νέο Swift θα μοιράζεται κοινά στοιχεία με το μοντέλο που αντικαθιστά αλλά το design θα διαθέτει περισσότερες καμπύλες και πιο… “μαλακές” γωνίες ώστε να φαίνεται πιο premium. Αν πάντως ισχύει η πληροφορία για το ντεμπούτο του νέου μοντέλου στα μέσα του 2022, τότε λογικά μιλάμε για την ιαπωνική έκδοση με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή να ακολουθεί μερικούς μήνες μετά.