10.8 C
Athens
March 7, 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμπάχ: «Η Αμερική είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας»

Σαμπάχ:-«Η-Αμερική-είναι-το-μεγαλύτερο-πρόβλημα-εθνικής-ασφάλειας-της-Τουρκίας»

«Η Αμερική είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας» υποστηρίζει ευθέως η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ, με άρθρο του δημοσιογράφου Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν, που προκαλεί αίσθηση.

Μ’ αφορμή το πρόσφατο φιάσκο με τον θάνατο 13 στρατιωτικών και πρακτόρων της ΜΙΤ, που είχαν απαχθεί από το PKK, ο αρθρογράφος υποστηρίζει πως οι ΗΠΑ ταυτίζονται με την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση του PKK, ερμηνεύοντας τα εθνικά τους συμφέροντα σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτά της Τουρκίας.

«Tο PKK πλέον είναι μια οργάνωση στην αγκαλιά της Αμερικής. Που δυστυχώς στην πλειοψηφία της χρησιμοποιείται κατά της Τουρκίας. Η πολιτική αυτή που άρχισε επί Ομπάμα, δεν υποχώρησε επί Τραμπ. Ενώ είναι σαφές πως επί Μπάιντεν θα επιταχυνθεί. Αν δεν ξεχάσετε αυτή την αλήθεια δεν θα έχετε και λάθος προσδοκίες» αναφέρει ο Γιαλτσίν, συνεχίζοντας: «Αν νομίζετε πως η ένταση στις αμερικανο-τουρκικες σχέσεις, είναι μια κρίση εμπιστοσύνης, κάνετε λάθος. Αυτό που αποκαλείτε σχέση εμπιστοσύνης ή κρίση εμπιστοσύνης, συμβαίνει μεταξύ εταίρων. Δύο κράτη που βλέπουν προς την ίδια κατεύθυνση, μπορεί να αισθανθούν ανασφάλεια μεταξύ τους. Τότε για να αυξήσετε την εμπιστοσύνη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες μεθόδους, όπως η διαφάνεια και ο διάλογος».

Ο αρθρογράφος τη Σαμπάχ, υποστηρίζει ευθέως πως ΗΠΑ και Τουρκία βλέπουν διαφορετικά τα εθνικά τους συμφέροντα στην περιοχή, με την Ουάσιγκτον να θεωρεί πως η Τουρκία «εξήλθε του ελέγχου της» και την Άγκυρα να έχει συνειδητοποιήσει πως οι ΗΠΑ «απειλούν την ασφάλεια της».

Γράφει συγκεκριμένα:

«Αλλά αν τα δύο κράτη βλέπουν προς εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις και τα εθνικά τους συμφέροντα δεν συμβιβάζονται, τότε δεν πρόκειται μόνο για ανασφαλή σχέση. Αντίθετα, όταν μάλιστα κάθε βήμα που κάνει η Αμερική στην Μέση Ανατολή, έχει πρόθεση βλάβης της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας και αν ο ιδιοκτήτης των FETO  και ΠΚΚ είναι η Αμερική, τότε αυτό πρέπει να το ονομάσουμε. Η Αμερική είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας. Μπορεί να θέλετε να μην είναι έτσι. Μπορεί να προτιμάτε τη βελτίωση των τουρκο-αμερικανικών σχέσεων. Δεν μπορώ να πω τίποτα. Δικαίωμα σας. Αλλά είναι δικαίωμα μου να πω, πως τουλάχιστον τώρα αυτό δεν θα συμβεί. Αυτά δεν τα λέω από αντιαμερικανισμό ή τίποτα άλλο. Αν τα δείτε στο πλαίσιο μια ψυχρής ανάλυσης, μπορείτε να αντιληφθείτε πως τα συμφέροντα των δύο χωρών, έχουν διαφοροποιηθεί σε μεγάλο ποσοστό. Και γνωρίζετε πως αυτό δεν μπορεί να επιλυθεί με διπλωματικό μακιγιάζ. Μπορείτε όμως να διαχειριστείτε την κατάσταση, ώστε να μην συρθεί σε μεγαλύτερες εντάσεις.

Η εξίσωση είναι απλή. Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η Τουρκία εξήλθε του ελέγχου της. Η Τουρκία γνωρίζει πως οι ΗΠΑ απειλούν την ασφάλεια της. Από εδώ εμπιστοσύνη και εξομάλυνση δεν μπορεί να βγει. Για όσο διάστημα Τουρκία και ΗΠΑ δεν αισθάνονται απειλή από κάποιο τρίτο παίχτη, η κατάσταση έτσι θα συνεχιστεί».

Ειδήσεις σήμερα:Μάχη για να ηλεκτροδοτηθούν τα τελευταία 10.000 νοικοκυριά σε ΑττικήΚρούσματα κορωνοϊού: Ποιες περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο – Πόσες ΜΕΘ είναι διαθέσιμεςΙταλία: Ο Ντράγκι εξασφάλισε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία

Related posts

ΚΙΝΑΛ – Τόνια Αντωνίου: Αναλαμβάνει την διεύρυνση με στελέχη «της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης»

times1

Στη Ρόδο η Σακελλαροπούλου για την 73η Επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

times1

Δένδιας: Οι προκλητικές ενέργειες και δηλώσεις υπονομεύουν τις διερευνητικές επαφές

times1

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν με εικόνες πολεμικών πλοίων να ανοίγουν πυρ

times1

Τσίπρας από τις σεισμόπληκτες περιοχές: Προέχει η άμεση στήριξη των πληγέντων

times1

Ελληνοτουρκικά: Ο Τσαβούσογλου «φαντασιώνεται» συμφωνία Τουρκίας – Αιγύπτου για την ΑΟΖ, αλλά το Κάιρο έχει άλλη άποψη

times1