14.6 C
Athens
February 26, 2021
ΣΠΟΡ

Πρωτοποριακά πειράματα για τα όνειρα: Όταν ονειρευόμαστε, μπορούμε να κάνουμε διάλογο (vid)

Πρωτοποριακά-πειράματα-για-τα-όνειρα:-Όταν-ονειρευόμαστε,-μπορούμε-να-κάνουμε-διάλογο-(vid)

Είναι εφικτό να ανοίξεις συζήτηση, να θέσεις ερωτήσεις και να σου απαντήσει κάποιος που κοιμάται και ονειρεύεται, δείχνει μια πρωτοποριακή διεθνής επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (πανεπιστήμια Northwestern ΗΠΑ, Σορβόννης Γαλλίας, Όσναμπρουκ Γερμανίας και Ράντμπουντ Ολλανδίας), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», πραγματοποίησαν τέσσερα ανεξάρτητα πειράματα με 36 ανθρώπους.

Επιδίωξαν οι άνθρωποι να έχουν διαυγή ή συνειδητά όνειρα (lucid dreams), δηλαδή μέσα στο όνειρό τους να έχουν επίγνωση ότι ονειρεύονται. Μερικοί είχαν προηγούμενη σχετική εμπειρία, ενώ άλλοι όχι.

Σε αρκετές περιπτώσεις οι ερευνητές πέτυχαν αμφίδρομη επικοινωνία, επιβεβαιώνοντας ότι είναι εφικτό για τους ανθρώπους που ονειρεύονται, να απαντούν σε ερωτήσεις με ένα ναι ή όχι, να ακολουθούν οδηγίες, να λύνουν απλά μαθηματικά προβλήματα και να διακρίνουν ανάμεσα σε εξωτερικά ερεθίσματα. 

Η ανταπόκριση των ονειρευόμενων γινόταν με κινήσεις είτε των ματιών, είτε των μυών του προσώπου.

«Βρήκαμε ότι τα άτομα σε φάση ύπνου REM (σ.σ. με όνειρα) μπορούν να αλληλεπιδράσουν και να εμπλακούν σε επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, δείξαμε ότι οι ονειρευόμενοι είναι ικανοί να κατανοούν ερωτήσεις, να ενεργοποιούν την εργαζόμενη μνήμη τους και να παράγουν απαντήσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα θεωρούσαν κάτι τέτοιο αδύνατο, υποθέτοντας ότι είτε θα ξυπνούσαν, είτε θα αδυνατούσαν να απαντήσουν και ότι σίγουρα δεν θα καταλάβαιναν καλά μια ερώτηση μέσα στον ύπνο τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Κεν Πάλερ του Northwestern.

«Ο πειραματικός στόχος μας ήταν παρόμοιος με το να βρει κανείς τρόπο να μιλήσει σε ένα αστροναύτη που βρίσκεται σε άλλο κόσμο, με τη διαφορά πως στην περίπτωση αυτή ο άλλος κόσμος είναι απολύτως κατασκευασμένος με βάση μνήμες αποθηκευμένες στον εγκέφαλο», ανέφεραν οι ερευνητές, οι οποίοι στοχεύουν πως μέσα από τον διάλογο με τους ονειρευόμενους θα ρίξουν περισσότερο φως στον κόσμο των ονείρων , ένα πεδίο που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη εξηγήσει επαρκώς.

«Ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων από τέσσερα διαφορετικά εργαστήρια που χρησιμοποίησαν διαφορετικές προσεγγίσεις, έδειξε αφενός πολύ πειστικά την πραγματικότητα του φαινομένου της αμφίδρομης επικοινωνίας στη διάρκεια των ονείρων και αφετέρου ότι γι’ αυτή την επικοινωνία μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά μέσα», σημείωσε η ερευνήτρια Κάρεν Κονκόλι του Northwestern.


Οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου ανέπτυξαν επίσης μια εφαρμογή «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου που βοηθά τους ανθρώπους να έχουν συνειδητά (διαυγή) όνειρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • Mad Clip: Γλίτωσε τον εισαγγελέα για την καταδίωξη (pic & vids)
  • Έκτακτο: Ανοίγουν καταστήματα Βόρεια και Αν. Αττική
  • Η Ίννα από το Sugarbabes έδωσε πάνες για μωρά σε κακοποιημένες μητέρες

Related posts

Ολυμπιακός: Χάνει τη σεζόν ο Παπανικολάου (pic)

times1

Να παίξει με το μυαλό και τις μνήμες της…

times1

Στον… αέρα το ματς Λαύριο-Κολοσσός

times1

LIVE: ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ – ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ

times1

Μπόλονι: «Όλες μας τις δυνάμεις για να βγούμε στην Ευρώπη»

times1

LIVE στο YouTube o Nίκος Αθανασίου και ο Γιώργος Τσακίρης

times1

Leave a Comment