Αν ρίξεις μία ματιά στην πρόσφατη ιστορία των concepts της BMW, θα διαπιστώσεις ότι ανεξαρτήτως κατηγορίας, τα πρωτότυπα που έχουμε δει μοιράζονται την ίδια αύρα καλαισθησίας και σεβασμού στο παρελθόν. Ιδίως όταν η γερμανική εταιρία κάνει ένα από τα χαρακτηριστικά “Hommage” μοντέλα της, όπως την έχουμε δει να κάνει για το Villa d’Este Concorso d’Eleganza, το κοινό σχεδόν την παρακαλάει να λανσάρει το όποιο νέο concept, στην παραγωγή. Η BMW όμως αρνείται και θα συνεχίσει να αρνείται καθώς έχει πολύ συγκεκριμένη ιδεολογία πάνω στο θέμα του ρετρό σχεδιασμού και δεν πρόκειται να την αλλάξει σύντομα.

Αισθάνομαι πως το ρετρό design δουλεύει καλύτερα αν θέλεις να “προσανατολίσεις” μία μάρκα που έχει χάσει τον δρόμο της. Θέλεις να εντοπίσεις τις ρίζες σου και να συνεχίσεις στο μονοπάτι που ήσουν επιτυχημένος.

Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι ακριβώς απαραίτητο για τις μάρκες μας σε αυτό το σημείο. Αλλά δεν ξεχνάμε την κληρονομιά μας.

Δήλωσε ο επικεφαλής σχεδιασμού του BMW Group, Adrian van Hooydonk απαντώντας στα ερωτήματα που εύκολα προκύπτουν αν κοιτάξεις την εντυπωσιακή 3.0 CSL Hommage, την 2002 Hommage ή την M1 Hommage του 2008 και τις εντάξεις στην γενικότερη ρετρομανία που επικρατεί τα τελευταία χρόνια. Με πιο απλά λόγια, ξέχνα την όποια προοπτική μίας ρετρό αναβίωσης από την BMW. Η εταιρία μπορεί να δανείζεται στοιχεία από το παρελθόν της αλλά κοιτάει μπροστά για να “φουντώσει την φλόγα” και δεν έχει σκοπό να μείνει πίσω “λατρεύοντας τις στάχτες”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο van Hooydonk.