2 C
Athens
January 17, 2021
ΚΟΣΜΟΣ

Ιρλανδία: «Συγγνώμη, το κράτος σας απογοήτευσε» είπε ο πρωθυπουργός για την αποκάλυψη με τα παιδιά ανύπαντρων γυναικών

Ιρλανδία:-«Συγγνώμη,-το-κράτος-σας-απογοήτευσε»-είπε-ο-πρωθυπουργός-για-την-αποκάλυψη-με-τα-παιδιά-ανύπαντρων-γυναικών

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν ζήτησε σήμερα επίσημα συγγνώμη για τη «βαθιά αποτυχία» του κράτους στη μεταχείριση ανύπαντρων μητέρων και των μωρών τους σε ένα δίκτυο ιδρυμάτων που διαχειριζόταν η Καθολική Εκκλησία από τα χρόνια του 1920 έως και τη δεκαετία του 1990.

Έκθεση που είχε παραγγείλει η κυβέρνηση και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Τρίτη, αποκάλυψε ένα «σοκαριστικό» ποσοστό θνητότητας περίπου 15% μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν στα ιδρύματα, το οποίο αντανακλούσε τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης. Συνολικά πέθαναν περίπου 9.000 παιδιά.

«Εκ μέρους της κυβέρνησης, του κράτους και των πολιτών του, ζητώ συγγνώμη για τη βαθιά γενεακή αδικία σε βάρος των Ιρλανδών μητέρων και των παιδιών τους που κατέληξαν σε ένα [ίδρυμα] Mother and Baby Home ή σε ένα County Home», δήλωσε ο Μάρτιν στο Κοινοβούλιο.

«Ζητώ συγγνώμη για την ντροπή και τον στιγματισμό τον οποίο υπέστησαν και ο οποίος, για ορισμένους, παραμένει ένα βάρος μέχρι σήμερα», είπε ο Μάρτιν. «Το κράτος σας απογοήτευσε.»

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πόσα βρέφη απομακρύνθηκαν από τις μητέρες τους και στάλθηκαν στο εξωτερικό για υιοθεσία, ενώ ένας αριθμός παιδιών εμβολιάστηκαν χωρίς συγκατάθεση της μητέρας τους.

Ανώνυμες μαρτυρίες από ενοίκους παρομοίασαν τα ιδρύματα με φυλακές όπου κακοποιούνταν λεκτικά από μοναχές, ενώ γυναίκες υφίσταντο τραυματικούς τοκετούς χωρίς ανακούφιση από τον πόνο.

Συγγενείς λένε πως τα μωρά δεν λάμβαναν καλή μεταχείριση επειδή είχαν γεννηθεί από ανύπανδρες μητέρες που, όπως και τα παιδιά τους, θεωρούνταν μια κηλίδα στην εικόνα της Ιρλανδίας ως ευλαβούς καθολικού έθνους. Σύμφωνα με την έκθεση, μεταξύ των γυναικών που γίνονταν δεκτές στα ιδρύματα ήταν ακόμη και κορίτσια 12 ετών.

Μια συμμαχία οργανώσεων επιζώντων δήλωσε χθες πως η έκθεση είναι «πραγματικά σοκαριστική», αλλά έχει ανάμεικτα συναισθήματα επειδή δεν λογοδοτεί πλήρως για τον ρόλο που έπαιξε το κράτος στη διαχείριση των ιδρυμάτων και στον διαχωρισμό των μητέρων από τα παιδιά τους.

Ο επικεφαλής της Ιρλανδικής Καθολικής Εκκλησίας ζήτησε «ανεπιφύλακτα» συγγνώμη για τον ρόλο της.

Το θρησκευτικό τάγμα που διαχειριζόταν ένα ίδρυμα για ανύπανδρες μητέρες στην πόλη Τούαμ, όπου πέθαναν σχεδόν 800 παιδιά, δήλωσε σήμερα πως το τάγμα «δεν ανταποκρίθηκε στον χριστιανισμό μας όταν διαχειριζόταν το ίδρυμα».

Ειδήσεις σήμερα:Ολικό lockdown σε Αργολίδα και Σπάρτη

Το TikTok «κλειδώνει» όλους τους λογαριασμούς που ανήκουν σε χρήστες κάτω των 16 ετών

Αναβάλλεται το ελληνικό πάρτι στο Ντουμπάι λόγω της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο -–.gr

Related posts

Αφγανιστάν: Νεκρές δυο ανώτατες δικαστίνες – Δολοφονήθηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους

times1

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Δεν υπάρχουν αποδείξεις για σχέδιο δολοφονίας βουλευτών, λέει το υπουργείο Δικαιοσύνης

times1

Αλεξέι Ναβάλνι: Επιστρέφει σήμερα στη Ρωσία – Απειλείται με σύλληψη και φυλάκιση

times1

Brexit: Βρετανός διευθυντής ορχήστρας έχει ζητήσει γερμανική υπηκοότητα

times1

Καπιτώλιο: Συνελήφθη οπλισμένος άντρας με πάνω από 500 σφαίρες

times1

Στην Άγκυρα τη Δευτέρα ο Χάικο Μάας – Στο τραπέζι η Ανατολική Μεσόγειος

times1