10.5 C
Athens
December 3, 2020
ΕΥΖΕΙΝ

Στην Ιταλία ο κορωνοϊός από τον Σεπτέμβριο του 2019!

Στην-Ιταλία-ο-κορωνοϊός-από-τον-Σεπτέμβριο-του-2019!

-2019

Βρέθηκαν αντισώματα του κορωνοϊού σε δεκάδες εθελοντές που συμμετείχαν σε μεγάλη ιταλική μελέτη για τον καρκίνο του πνεύμονα. Τι σημαίνει το εύρημα αυτό για τη συμπεριφορά του ιού.

Ο κορωνοϊός Covid-19 κυκλοφορούσε στην Ευρώπη από τον Σεπτέμβριο του 2019, πολύ πριν γίνουν αντιληπτά τα πρώτα κρούσματα στην πόλη Wuhan της Κεντρικής Κίνας.

Αυτό αποκαλύπτει μία νέα, ιταλική μελέτη, στην οποία εξετάστηκαν δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί από εθελοντές μελέτης για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Από τον Μάρτιο 2019 βρισκόταν στα λύματα της Βαρκελώνης!

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει στα τέλη Δεκεμβρίου 2019 πως ενημερώθηκε από την Κίνα για κρούσματα μιας «άγνωστης πνευμονοπάθειας». Στην Ιταλία, το πρώτο επίσημο κρούσμα καταγράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2020 σε μια μικρή πόλη κοντά στο Μιλάνο, στη βόρεια επαρχία της Λομβαρδίας.

Ωστόσο η νέα έρευνα αποδεικνύει πως ο κορωνοϊός είχε εμφανιστεί στην Ιταλία και γενικότερα στην Ευρώπη πολύ νωρίτερα. Στη χώρα μας, το πρώτο επίσημο κρούσμα καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Ήταν μία γυναίκα που επέστρεψε από ταξίδι στην Λομβαρδία.

Προγενέστερες έρευνες έχουν εντοπίσει πρώιμα ίχνη του κορωνοϊού και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο στην παρούσα τα κρούσματα που βρέθηκαν είναι πάρα πολλά.

Δύο είδη αντισωμάτων

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με ανάλυση στα δείγματα από 959 υγιείς εθελοντές. Οι εθελοντές αυτοί είχαν συμμετάσχει σε μελέτη για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Τα δείγματα είχαν ληφθεί μεταξύ Σεπτεμβρίου 2019 και Μαρτίου 2020.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα δείγματα για ένα συγκεκριμένο είδος αντισωμάτων, τα αντισώματα της περιοχής πρόσδεσης του υποδοχέα (RBD). Η περιοχή αυτή βρίσκεται στις «ακίδες» (αιχμές) που διαθέτει ο κορωνοϊός για να προσδένεται στα ανθρώπινα κύτταρα και να τα μολύνει.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι 111 από τους εθελοντές (ποσοστό 11,6%) έφεραν αντισώματα RBD. Πολλοί από αυτούς είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό το 2019. Το 14%, λ.χ., είχαν δώσει δείγματα τον Σεπτέμβριο του 2019.

Οι ερευνητές εξέτασαν στη συνέχεια τα δείγματα και για ένα άλλο είδος αντισωμάτων, τα εξουδετερωτικά αντισώματα. Έτσι, εντόπισαν 4 δείγματα με εξουδετερωτικά αντισώματα μεταξύ όσων είχαν ληφθεί την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου του 2019.

Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός είχε μολύνει και τους συγκεκριμένους εθελοντές κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο 2019.

Κυκλοφορούσε ύπουλα

«Αυτό ήταν το κύριο εύρημα της μελέτης», δήλωσε  στο Reuters ο επικεφαλής ερευνητής Dr Giovanni Apolone, από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Ιταλίας, στο Μιλάνο. «Άνθρωποι χωρίς συμπτώματα, όχι μόνο ήταν θετικοί στον κορωνοϊό, αλλά έφεραν και αντισώματα που τον εξουδετερώνουν».

Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι ο νέος κορωνοϊός κυκλοφορούσε για καιρό και ύπουλα στον πληθυσμό. «Εκείνη την εποχή είχε μειωμένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, όχι επειδή εξαφανιζόταν ο κορωνοϊός, αλλά επειδή ετοιμαζόταν να κάνει την μεγάλη έκρηξη», πρόσθεσε ο Dr. Apolone.

Ιταλοί επιστήμονες είχαν πει στο Reuters τον περασμένο Μάρτιο ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2019 είχε παρατηρηθεί στην Λομβαρδία ασυνήθιστα υψηλός αριθμός κρουσμάτων σοβαρής πνευμονίας και γρίπης. Είναι πιθανό ο νέος κορωνοϊός να είχε ήδη προκαλέσει κρούσματα, τα οποία εκείνη την εποχή δεν είχαν γίνει αντιληπτά.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιταλική ιατρική επιθεώρηση Tumori Journal.

. Στην Ιταλία ο κορωνοϊός από τον Σεπτέμβριο του 2019! ..

Related posts

Ο καρκίνος «χτυπάει» ολοένα και συχνότερα τους νέους: Ποιοι καρκίνοι είναι οι πιο κοινοί

times1

TaTME: Η αιχμή του δόρατος στη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου ορθού

Szabi

Πάνω από 6 στους 10 ασθενείς με καρκίνο δεν κόβουν το κάπνισμα – Ποιες επιστημονικές λύσεις προτάθηκαν σε Παγκόσμιο Συνέδριο

times1

Κορωνοϊός: Μεταδοτικοί για μήνες μπορεί να είναι μερικοί ασθενείς με καρκίνο

times1

Καρδιακή ανεπάρκεια ή θανάτος μετά από έμφραγμα: Μεγαλύτερος κίνδυνος για τις γυναίκες λένε ερευνητές

Szabi

Οι κακές συνήθειες που βλάπτουν σοβαρά τα μάτια

times1

Leave a Comment