12.6 C
Athens
November 25, 2020
ΕΛΛΑΔΑ

Δημόσιο : Με εξετάσεις τύπου Πανελλαδικών οι προσλήψεις

Δημόσιο-:-Με-εξετάσεις-τύπου-Πανελλαδικών-οι-προσλήψεις

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζονται στο υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να είναι έτοιμο το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση και ενίσχυση του ΑΣΕΠ στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και να τεθεί σε διαβούλευση 15 ημερών, προτού φτάσει για ψήφιση στη Βουλή στα τέλη του μήνα.

Μετά τις επαφές που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με εκπροσώπους κομμάτων, θεσμικούς φορείς, Νεολαία, συνδικαλιστές και προκατόχους του πρώην υπουργούς, τους οποίους ενημέρωσε για τη μεταρρύθμιση που αφορά τον νέο τρόπο πρόσληψης στο Δημόσιο, την Τετάρτη πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με την Ολομέλεια του ΑΣΕΠ. Στη συζήτηση εκφράστηκε η κοινή βούληση για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του συστήματος προσλήψεων, ώστε να ενδυναμωθεί, ακόμα περισσότερο, η αξιοκρατία, αλλά και να επιτευχθεί μεγαλύτερη ταχύτητα στις προσλήψεις στον δημόσιο τομέα.

Την άνοιξη του 2022

Η… πρεμιέρα για τον νέο τρόπο πρόσληψης στο Δημόσιο αναμένεται να γίνει την άνοιξη του 2022, όταν και θα εφαρμοστούν πλήρως οι αλλαγές που φέρνει η εμβληματική μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ. Ετσι, στις καινοτομίες που εισάγει το νέο νομοθέτημα του υπουργείου είναι η υποχρεωτική γραπτή διαδικασία, στα πρότυπα των πανελλαδικών εξετάσεων, στην οποία εφεξής οι υποψήφιοι θα καλούνται να συμμετάσχουν. Σύμφωνα με τα όσα θα αναφέρονται στο σχέδιο νόμου, ο γραπτός αυτός διαγωνισμός θα πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο – ενδεχομένως να «σπάσει» η διαδικασία σε δύο ημέρες, ανάλογα με τις συμμετοχές που θα έχουν συγκεντρωθεί. Οπως επισημαίνεται, θα βγαίνει στη δημοσιότητα μία προκήρυξη για το σύνολο των μόνιμων θέσεων σε όλους τους φορείς του Δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι και σήμερα δινόταν η δυνατότητα στους φορείς να επιλέξουν ανάμεσα σε γραπτό διαγωνισμό ή σε διαδικασία μέσω μοριοδότησης για την πλήρωση των κενών θέσεων, με την πλειονότητα όμως να επιλέγει κατά κόρον τη δεύτερη.

Αξιολόγηση

Μέσα από την εξέταση σε τρία τεστ, με το σύστημα των πολλαπλών επιλογών, θα αξιολογούνται πλέον οι υποψήφιοι. Με το τεστ γνώσεων, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε γνωστικό επίπεδο πάνω στο αντικείμενο της θέσης για την οποία ενδιαφέρονται, το τεστ δεξιοτήτων θα εξετάζει κατά πόσο οι υποψήφιοι μπορούν να αντεπεξέλθουν στην επίλυση προβλημάτων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δίνει ο νέος τρόπος πρόσληψης στο τεστ προσωπικότητας, όπου μέσω της γραπτής διαδικασίας το ΑΣΕΠ θα διακρίνει τα στοιχεία της προσωπικότητας των υποψηφίων. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι για ειδικές κατηγορίες, όπως είναι για παράδειγμα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, θα υποβάλλονται επιπλέον σε ψυχομετρικά τεστ, όπως ισχύει και σήμερα.

Τα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών έχουν επανειλημμένα τονίσει πως οι αλλαγές που φέρνει η μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ έχουν στόχο την αξιοκρατία και τη διαφάνεια. Αλλωστε, στον προηγούμενο νόμο, τον 2190/1994, γνωστό ως νόμο Πεπονή, δινόταν ιδιαίτερη βαρύτητα στα τυπικά προσόντα ενός υποψηφίου (πτυχία, μεταπτυχιακά, εμπειρία), με αποτέλεσμα όλες οι διαγωνιστικές διαδικασίες να επικεντρώνονταν στη μοριοδότηση των τυπικών προσόντων, κάτι που πλέον δεν θα ισχύει.

Σήμερα οι χρονικές καθυστερήσεις που ακολουθούσαν μια προκήρυξη για θέσεις στο Δημόσιο έφταναν ακόμα και τα δύο χρόνια μέχρι τελικά να φτάσει ο νεοπροσληφθείς στη δημόσια υπηρεσία που είχε «ανοίξει» τις θέσεις. Από το 2022, στοίχημα για την κυβέρνηση είναι οι φορείς που θα υποβάλουν τα αιτήματά τους για προσλήψεις τον Μάιο μέσα σε έναν χρόνο να έχουν υποδεχθεί στις υπηρεσίες τους υποψηφίους οι οποίοι τελικά πέτυχαν στη διαδικασία πρόσληψης.

Related posts

Επαναφορά πτήσεων AEGEAN και Olympic Air λόγω αναστολής απεργιών

times1

Κοτανίδου για Ιερώνυμο: Δεν ήρθε κανένα φάρμακο από την Αμερική

times1

Κορωνοϊός: Οίκος ανοχής λειτουργούσε παράνομα στην Ομόνοια – Συνελήφθησαν 26 άτομα

times1

Αδιόρθωτοι: Δεκάδες χιλιάδες έλεγχοι και δεκάδες συλλήψεις για το λοκντάουν από την Τρίτη

times1

Παράνομη χαρτοπαικτική λέσχη στην Κυψέλη εν μέσω κορωνοϊού – 19 συλλήψεις

times1

Ο Δήμος Αθηναίων στηρίζει με πράξεις τις γυναίκες-θύματα οικογενειακής βίας

times1

Leave a Comment