12.6 C
Athens
November 30, 2020
ΚΟΣΜΟΣ

Η Εκκλησίας της Κύπρου αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας

Η-Εκκλησίας-της-Κύπρου-αναγνώρισε-την-Αυτοκεφαλία-της-Ουκρανικής-Εκκλησίας

Η Εκκλησία της Κύπρου είναι η Τρίτη Αυτοκέφαλη Εκκλησία, μετά την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας που αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησίας της Ουκρανίας, και τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Χθες , ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Xρυσόστομος κατά την διάρκεια της χειροτονίας του Επισκόπου Αρσινόης Παγκρατίου, μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Μητροπολίτη Ουκρανίας Επιφάνιο. Όπως δήλωσε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, η ενέργειά του αυτή υπηρετεί πρωτίστως την Ορθοδοξία και φυσικά την Εκκλησία της Κύπρου.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι η απόφαση του αυτή υπηρετεί την Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Κύπρου. Μπορεί να στρέφεται κατά ορισμένων προσώπων, είπε, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον ίδιο είναι η Ορθοδοξία. Όπως είπε, «μνημόνευσα τον νέο προκαθήμενο τον κύριο Επιφάνιο. Από πέρσι είχαμε ειδοποιήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι εμείς θα τηρήσουμε μια ουδετερότητα και προσφερόμεθα να εξυπηρετήσουμε την Oρθοδοξία μέσω των προκαθημένων των διαφόρων αυτοκέφαλων εκκλησιών».

Επισκέφτηκε, συνέχισε, τον παναγιότατο εκτός της έδρας του μαζί με τον Άγιο Αλβανίας και του ζήτησε την άδεια για να επισκεφτεί τους προκαθημένους και να τους πει τις απόψεις του γιατί, όπως ανέφερε, είναι και ο ίδιος ένας από τους προκαθημένους που εκπροσωπούσε την Εκκλησία της Κύπρου στις πανορθοδόξους διασκέψεις και γνώριζε πολύ καλύτερα από κάθε άλλο τις καταστάσεις. Εμείς, είπε ο Μακαριότατος, παρακολουθήσαμε πέραν του ημίσεος αιώνος όλες τις διαβουλεύσεις ούτως ώστε η Ορθοδοξία να παρουσιάζεται ενωμένη στο χριστιανικό μας κόσμο, σημειώνοντας πως γνώριζε πολύ καλά πως να χειριστεί το όλο θέμα.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είπε επίσης  ότι όταν προέκυψε το όλο ζήτημα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει αφού η πρόθεση του ήταν να παραμείνει ουδέτερος στην συγκεκριμένη διαμάχη. Έκανε μάλιστα κάποιες συναντήσεις με επικεφαλής ορθοδόξων εκκλησιών με την άδεια και του Οικουμενικού Πατριαρχείου όμως τα προβλήματα που είχε με το πόδι και τον σπόνδυλο τον καθήλωσαν και δεν μπορούσε να συνεχίσει αυτές τις επαφές.

Θυμίζουμε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε προχωρήσει στην απονομή Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας τον Ιανουάριο του 2019.

Ιστορική χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα για την Εκκλησία της Κύπρου, τη μόνη αυτοκέφαλη, όπως σημείωσε, με απόφαση Οικουμενικής Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, η διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην πανορθόδοξη ενότητα συνεχίζεται.

Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: «κ. Τσίπρα εσείς καταργήσατε την προστασία της πρώτης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019, νάτο το ΦΕΚ»

Απόπειρα πειρατείας ανοιχτά της Βρετανίας σε πλοίο της Αγγελικής Φράγκου

Αθήνα: «Χοντρές μπίζνες» με κρυφές κάμερες σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο -–.gr

Related posts

Κορωνοϊός: Κατά 30% μειώθηκαν τα κρούσματα στη Βρετανία μετά το καθολικό lockdown

times1

Χόρευε μόνη στο σπίτι όταν ξαφνικά είδε μπροστά της τον εισβολέα – Δείτε τη σοκαριστική σκηνή

times1

Τζο Μπάιντεν: Με κατάγματα μετά το ατύχημά του – Θα χρειαστεί νάρθηκα «μπότα» για εβδομάδες

times1

Βρετανία: Πρόστιμα 170.000 λιρών σε φοιτητές για τα μέτρα κατά του κορωνοϊού από τα πανεπιστήμια

times1

ΗΠΑ: Τραυματίστηκε ο Μπάιντεν παίζοντας με τον σκύλο του

times1

Κορωνοϊός – ΗΠΑ: Στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν τα σχολεία στη Νέα Υόρκη

times1